Social 14 Martie 2008 15:55
Un inginer din Galati a descoperit, in ultimii cinci ani, in apele Dunarii, cateva zeci de pietre semipretioase si fosile, o pereche de colti si molari fiind banuita a proveni de la animale care au trait pe Pamant in urma cu aproape 20.000 de ani, informeaza NewsIn.

Piesele au fost colectate, din 2003, de inginerul Agache Dionisie, angajat al Fabricii de Sortare Agregate si Betoane din Galati. Barbatul obisnuia sa caute prin balastul scos din Dunare si sa pastreze, in baraca sa de pe santier, bucatile mai deosebite.

Astfel, in ultimii cinci ani, inginerul a adunat zeci de fosile de paleozoologie si paleobotanica. "Atunci cand observam o piatra care imi atragea atentia in gramada de balast o luam cu grija si, daca se dovedea a fi altceva decat o simpla piatra, o puneam la pastrare", a declarat, joi, Agache Dionisie.

Doua dintre piesele incluse in colectia sa sunt niste fosile rare (colti si molar) si au fost predate muzeografilor de la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii din Galati. Acestia apreciaza ca fosilele provin de la mamut sau de la tapir, animale care au trait pe Pamant in urma cu 10.000 sau 20.000 de ani.

Cele doua piese, alaturi de restul colectiei lui Dionisie, au fost trimise la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, pentru a fi examinate de profesorul Paul Codrea de la Facultatea de Geologie.

"Domnul profesor Codrea ne va ajuta sa stabilim exact ce vechime au aceste piese. In principal, dorim sa aflam date in legatura cu molarul si coltii despre care se presupune ca sunt de mamut", a afirmat muzeograful Cecilia Serban din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii din Galati.

Potrivit oficialilor institutiei, intre piesele colectiei stranse de Agache Dionisie se numara si cateva pietre semipretioase. "Am gasit agate aflate intr-un invelis de piatra cu o grosime de pana la zece centimetri", a declarat purtatorul de cuvant al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii, Florin Matei.

Dupa ce vor fi verificate si datate la Cluj, fosilele si pietrele semipretioase adunate de inginerul Agache Dionisie vor ramane in patrimoniul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii din Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.