Social 11 Martie 2008 05:17
Cancerul bronhopulmonar (CBP) a cunoscut in ultimii 20 de ani o explozie in Romania, fiind legat de cresterea numarului de fumatori. Acest tip de cancer reprezinta 90% din totalul tumorilor pulmonare.
Toata etiologia bolii se leaga de acest viciu – fumatul", a declarat conf. dr. Constantin Marica de la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. De exemplu, o persoana care a fumat un pachet de tigari pe zi timp de 20 de ani are risc de peste 50% sa se imbolnaveasca de cancer bronho-pulmonar. "Daca acest fumator lucreaza si intr-un mediu cu substante toxice iritative respiratorii (azbest, mina de carbuni etc.), sansa de a dezvolta un astfel de cancer creste de peste o suta de ori in raport cu un nefumator", a avertizat conf. dr. Constatin Marica. La barbati, tumorile la plamani sunt numarul unu ca frecventa si principala cauza de deces din totalitatea localizarilor neoplazice. La femei acestea sunt pe locul doi, dupa tumorile de san si cele genitale. "Cauza este aceeasi: fumatul. Datorita campaniei desfasurate de noi impotriva fumatului, am reusit sa reducem foarte mult numarul fumatoarelor, mai ales din categoria femeilor de afaceri si a intelectualelor", este de parere conf. dr. Constatin Marica. Previziunile sunt sumbre: in momentul in care un fumator se opreste din fumat, abia dupa 17 ani se reduce riscul de imbolnavire. Unul din zece fumatori ajunge sa fie depistat cu un astfel de cancer. Boala e provocata de substantele care se gasesc in fumul de tigara sub forma hidrocarburilor policiclice si care se transforma, sub actiunea unei enzime, in substante responsabile de modificari la nivelul celulelor. Conf. dr. Nicolae Galie, managerul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta", a declarat ca in 2007 au fost internati 2.650 de bolnavi de cancer bronho-pulmonar, cu 100 mai multi decat in 2006.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.