Social 11 Martie 2008 02:21
O baza de date cu toate cunostintele civilizatiei moderne va fi construita pe Luna, pentru a fi accesata de catre supravietuitorii unei catastrofe terestre la nivel mondial. O misiune umana permanenta va fi amplasata pe Luna, pina in 2100
Salvarea va veni din spatiu, in cazul in care civilizatia umana va fi stearsa de pe fata Pamintului. Cercetatorii de la Agentia Spatiala Europeana (ASE) planuiesc sa construiasca o „arca a apocalipsei“ pe Luna, care sa contina toate datele esentiale legate de civilizatia umana, de la topirea metalelor si cultivarea recoltelor pina la diferite secvente ADN. Informatiile, stocate pe hard diskuri, vor fi transmise catre 4.000 de receptoare protejate de pe Terra, in eventualitatea unui dezastru de proportii globale, produs de un asteroid urias sau de un razboi nuclear. In cazul in care toate receptoarele vor fi distruse, arca va continua sa trimita date catre Terra, pina ce altele noi vor fi construite, informeaza „Times Online“.

Banca selenara de informatii, despre care s-a discutat luna trecuta la Strasbourg, ii va ajuta asadar pe potentialii supravietuitori sa reconstruiasca rasa umana. Oamenii de stiinta iau in calcul chiar si o versiune avansata a proiectului, care sa includa microbi, seminte, embrioni de animale si chiar diverse vestigii culturale. Pentru a vedea daca supravietuirea organismelor vii e posibila pe o astfel de arca, cercetatorii intentioneaza sa cultive lalele in sere de pe Luna, in urmatorul deceniu.

Lalelele sint ideale deoarece pot fi inghetate si transportate pe distante lungi, iar cultivarea lor nu necesita o cantitate mare de nutrienti. In combinatie cu alge, cu o atmosfera artificiala si cu solul selenar imbunatatit chimic, ele ar putea forma baza unui ecosistem. „Este necesar ca pina la urma sa cream un fel de arca a lui Noe, sa adunam o diversitate de specii ale biosferei terestre“, a declarat Bernard Foing, seful Departamentului de Cercetare al ASE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.