Social 10 Martie 2008 02:08
Culisele afacerii de pe baza sportiva ascund nume celebre. Firma Trigranit a omului de afaceri Arpad Paszkany, care a obtinut contractul avantajos pe Strandul Tineretului a cedat "oferta" firmei Kiseleff Business Plaza. Aceasta este controlata de Puiu Popoviciu, printr-o suveica ce isi are radacinile in off-shor-uri cipriote.
Jurnalul National a publicat o serie de articole in legatura cu distrugerea institutelor de cercetare din zona de nord a Capitalei. Acestea sunt tentante pentru investitori datorita averii verzi pe care o detin. Institutele sunt in schimb cu totul lipsite de importanta pentru statul roman. Acesta refuza orice prevedere legislativa care sa le salveze de statutul de victima. In locul zonelor verzi primim beton sub forma eleganta a birourilor si a apartamentelor de lux. Prin cumpararea unor drepturi litigioase, diversi oameni de afaceri si-au imbunatatit in mod substantial veniturile, defrisand pana si ultimele zone verzi ale Bucurestiului. In Baneasa, un metru patrat de teren se vinde lejer cu 2.000 de euro. Finalul ecuatiei nu arata insa foarte bine - afaceri imobiliare infloritoare in schimbul cercetarii, protejarii mediului si distrugerii uneia dintre putinele zone verzi care i-a mai ramas Bucurestiului.

Lupa investitorilor s-a mutat la un moment dat pe o alta zona de cinci stele a Capitalei. Aici, un metru patrat de pamant variaza intre 2.500 si 3.000 de euro, data fiind invecinarea cu zona Dorobanti, Piata Victoriei si Parcul Herastrau. Cum in perimetrul cu pricina nu se gasesc institute de cercetare uitate de statul roman, modalitatea de "legalizare" a afacerii a luat o noua infatisare: concesionarea. Victima este de aceasta data o baza sportiva. De altfel, bazele sportive sunt adevarate mine de aur pentru investitorii cu viziune. Ele au mostenit terenuri generoase, detinand patrimonii valoroase in zone centrale.

PROCESUL Baza Sportiva Tineretului se gaseste in zona ce se pregateste se devina un adevarat high-life bucurestean. Situata intre nordul Capitalei si Piata Victoriei, baza sportiva de pe Bulevardul Marasti detine 99.960,00 de metri patrati de teren imbietor. Aceasta se gaseste in administrarea privata a Complexului Sportiv Lia Manoliu (CSLM). Prin HG 377 din 13.05.1999, terenul a fost trecut din domeniul public al statului in cel privat si in directa admninistrare a Complexului. Prin aceasta modalitate, complexul a primit in administrare atat terenul, cat si constructiile aferente. De-a lungul timpului, CSLM a incheiat mai multe contracte de concesionare sau inchiriere pe terenul bazei sportive. Rezultatul nu s-a lasat asteptat. Momentan, unul dintre contracte face obiectul unui proces intre CSLM si Agentia Nationala pentru Sport (ANS), iar un alt contract este pe punctul de a schimba destinatia bazei sportive din spatiu de agrement in zona rezidentiala cu locuinte si birouri de lux.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.