Social 7 Martie 2008 01:08
Un dig construit anul trecut din bani publici cu 2 milioane de euro, a carui menire era sa protejeze plaja din statiunea Venus, a cedat dupa numai un an de la finalizarea lucrarilor
Perioada de garantie acordata de constructor era de 50 de ani. Hotelierii din Venus acuza Directia Apele Romane Dobrogea Litoral de faptul ca a permis cheltuirea unei sume uriase de bani pentru lucrari de mantuiala pentru un dig construit din saci cu nisip cusuti cu ata obisnuita, de croitorie. Pe plaja de la Esplanada au ajuns deja sacii rupti, semn ca de digul in care s-au bagat 2 milioane de euro s-a ales deja praful. Pe de alta parte, reprezentantii DADL spun ca procurorii au investigat deja acuzatiile de deturnare de fonduri si au dat solutia neinceperii urmaririi penale.

Plaja Venus este una considerata de ani buni cu risc maxim de eroziune din cauza curentilor marini extrem de puternici care sapa anual in nisip. Din aceasta cauza, cei care au condus de-a lungul timpului Ministerul Mediului au elaborat proiecte, ordine si investitii prin care sa stopeze fenomenul natural al eroziunii. Solutia au reprezentat-o digurile de aparare, lucrari in care s-au pompat pana acum sume uriase de bani publici. in 2003, un ordin (118/6 mai 2003) al ministrului mediului de atunci, Sulfina Barbu, aproba proiectul de stopare a procesului de eroziune a plajei din zona Venus pe o lungime de un kilometru. Valoarea investitiei a crescut de-a lungul efectuarii lucrarilor, ajungand la 5.650.862 de lei. In anul 2006, la trei ani de la aprobarea demararii proiectului, Ministerul Mediului a mai aprobat un fond de 3.000.000 lei pentru realizarea unui dig submers de 200 metri si refacerea plajei din zona Jupiter-Venus. Una peste alta, costurile lucrarilor efectuate la Venus au trecut de 2 milioane de euro.
Daca lucrarile au fost facute bine sau prost, daca banii au fost cheltuiti de pomana, nu ne pronuntam noi, dar trebuie precizat ca vara trecuta, in timpul unor furtuni foarte puternice, plaja din Venus a fost practic distrusa de apele marii. Marea a lasat atunci adevarate transee in plaja, asa incat a fost nevoie de alti 80 de mii lei pentru ca turistii sa-si poata asterne cearsafurile pe nisip.

Termenul de garantie pentru lucrare este de 50 de ani

Acum insa, acuzatiile pe care investitorii din statiunea Venus le aduc conducerii Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral, institutia care a gestionat efectuarea lucrarilor, capata valoare. Potrivit lui Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei Investitorilor din Statiunea Venus, in urma cu doua zile, muncitorii care fac lucrari de amenajare la hotelurile din statiunea Venus au observat, pe plaja de la Esplanada si intre stabilopozii din zona, saci de dimensiuni impresionante, adusi de valuri la tarm. Cum nu si-au dat seama despre ce este vorba, au anuntat conducerea Asociatiei Investitorilor din Venus, care a realizat imediat ce se intampla: digul submers din golful Esplanada a inceput sa cedeze, desi termenul de garantie a lucrarii este de 50 de ani!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.