Social 5 Martie 2008 03:33
Doar un an si noua luni mai au la dispozitie romanii care locuiesc la bloc ca sa isi aleaga singuri furnizorul de energie termica.
Conform Legii 325/2006, pana la 31 decembrie 2009 fiecare bloc va trebui sa respecte principiul "un condominiu - un singur sistem de incalzire", informeaza Romania Libera. Concret, imobilul va ramane fie bransat integral la RADET, fie apartamentele din componenta sa vor fi dotate toate cu centrale termice individuale. "Aceasta este o masura care se aplica deja in toate tarile vest-europene, deoarece
numai astfel se poate face corect repartizarea costurilor de energie termica.“Spre exemplu, la apartamentele racordate inca la sistemul centralizat de incalzire, chiar daca au repartitoare de energie termica si isi dozeaza cu grija consumul, facturile pentru caldura sunt mai mari. Aceasta pentru ca proprietarii de apartamente cu centrale proprii nu mai platesccota ce le revine din costurile pentru incalzirea partilor comune ale imobilului. ANRSC ar trebui sa emita un ordin conform caruia un procent de 30-50% din valoarea facturii la caldura primita de un bloc sa fie impartita tuturor locatarilor, indiferent daca au centrala proprie sau incalzire centralizata”, a mai declarat Dorel Geana. Un alt motiv pentru facturile mari la caldura il reprezinta, conform autoritatilor, pierderile care apar pe traseul de tevi parcurs de agentul termic pana la asociatiile de locatari. Conform studiilor ANRSC, aceste pierderi au valori de 25%, cu 8-10% mai mult decat pierderile din alte tari ale Uniunii Europene. “Modernizarea retelei de transmitere a agentului termic pentru diminuarea pierderilor, la nivel de tara presupune investitii enorme: peste trei miliarde de euro, dintre care Bucurestiul are probabil o cota de aproximativ 20%”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare(ANPSC), Marius Leucutia. Acesta a mai precizat ca pierderile masive apar insa la consumator. Din cauza neexistentei unei izolatii termice a blocurilor, pierderile pot atinge 70%, iar costurile acestea apar pe factura de caldura a consumatorilor.

Repartitoarele trebuie oprite la plecarea din apartament

Repartitoarele sunt eficiente, utile, insa romanii nu stiu sa foloseasca beneficiile lor, sustin reprezentantii celor sapte companii care ocupa 95% din piata de sisteme de repartitoare in Romania. Economiile de energie termica a apartamentelor cu repartitoare ajung pana la 23,7% anual, comparativ cu cele care nu au montate sisteme de contorizare a energiei termice. Presedintele ANPSC, Marius Leucutia, a atras atentia insa ca montarea propriu-zisa a repartioarelor nu garanteaza economie sau costuri mai mici la caldura. Acestia mentioneaza ca in cazul in care consumul de caldura nu este controlat si redus de catre consumator, facturile pot fi considerabile, costurile pentru caldura variind in functie de temperatura pe care dorim sa o avem in apartamente, precum si de perioadele in care caloriferul este deschis. Potrivit Gardianul, acesta recomanda oprirea caloriferelor din termostat in perioadele pe care nu le petrecem acasa, ore in care caldura folosita nu este necesara, reducand astfel risipa energiei termice si a costurilor de la intretinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.