Cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak sint in viata, iar autoritatile sint destul de optimiste in legatura cu starea acestora, declara ieri purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. Membrii celulei de criza de la Cotroceni continua sa mentina insa misterul asupra situatiei ziaristilor, motivind ca aceasta decizie va ajuta misiunea de recuperare a lor. In acest timp, la Bucuresti, Omar Hayssam neaga implicarea in rapirea celor trei. Astazi, magistratii Curtii de Apel Bucuresti vor decide daca omul de afaceri va mai ramine sau nu in arest, dupa ce avocatii lui au sustinut ca pot aduce dovezi care sa ateste nevinovatia clientului lor.

Adriana Saftoiu a insistat asupra faptului ca, "din toate informatiile de la ora actuala, jurnalistii sint in viata si elementele pe care le detinem ne fac sa fim destul de optimisti fata de starea lor". Adriana Saftoiu a mai precizat ca autoritatile romane mentin in permanenta legatura cu familiile celor trei ziaristi. Totodata, a evidentiat faptul ca mai multe detalii in acest caz "n-ar ajuta deloc operatiunile" si ca atitudinea autoritatilor nu reprezinta "nici afront, nici aroganta" fata de presa. Adriana Saftoiu a lansat un apel catre mass-media pentru verificarea tuturor informatiilor difuzate.

Ea a adaugat ca, desi in acest moment "situatia este de asa natura" incit nu se poate raspunde la toate intrebarile, lamuririle vor fi date la final, dupa recuperarea celor trei jurnalisti. Consilierul prezidential a mai spus ca au avut loc consultari si cu autoritatile din alte tari care s-au confruntat cu situatii similare, pentru a vedea cit de deschise au fost acestea fata de presa, constatindu-se ca si in acele cazuri s-au oferit foarte putine informatii despre desfasurarea actiunilor de salvare-recuperare.

Hayssam, din nou la intilnire cu magistratii

Magistratii Curtii de Apel au judecat ieri recursul formulat de omul de afaceri Omar Hayssam impotriva arestarii sale preventive. Instanta se va pronunta insa abia astazi in privinta eliberarii sau mentinerii in arest a sirianului. Si asta deoarece aparatorii lui au sustinut ca pot aduce dovezi care sa ateste nevinovatia clientului lor in dosarul in care este acuzat de inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro.

Desi trebuia sa fie prezent in fata instantei la ora 10.00, cind era programata judecarea recursului privind arestarea sa preventiva, Omar Hayssam a ajuns la sediul Curtii de Apel cu o ora intirziere. Printr-o multime de jurnalisti, omul de afaceri a fost mai mult tirit in sala de judecata de doi dintre cei sase mascati care-l insoteau. Acestora li s-au alaturat politistii care asigura ordinea la Curtea de Apel, astfel incit in sala s-a format un impresionant dispozitiv de "aparare".

Hayssam a ascultat linistit pledoariile celor doi avocati ai sai si pe cea a procurorului Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cind i s-a dat cuvintul, cu fata rosie din cauza caldurii, Hayssam a incercat sa se apere. "N-am comis nici o ilegalitate pentru ca nu am stiut nimic despre contractele semnate si despre acest dosar. N-am fost niciodata anchetat si nu m-am sustras urmaririi.

Pe Precupetu (n.r. - denuntatorul sau) nu l-am vazut de trei ani si nici n-am vorbit cu el. Sint de acord sa fim confruntati pentru a se vedea care este adevarul. Nici cu reprezentantii firmelor de leasing n-am vorbit, iar in ceea ce priveste autotractoarele despre care se vorbeste, nu le-am vazut niciodata. Nu imi apartin societatile care au produs evaziunea fiscala si nici nu sint presedintele grupului Manhattan. Eu m-am ocupat doar de firmele mele", a declarat Hayssam.
Flancat de mascati in drumul spre arest, omul de afaceri a avut timp sa nege si implicarea sa in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. Mai mult n-a apucat sa spuna, fiind luat pe sus de oamenii legii.

Pledoarie lacrimogena

In fata judecatorilor, avocatii lui Hayssam - Aurel Ciobanu si Viorel Spinu - au incercat sa-si apere clientul evidentiind problemele psihice ale acestuia. Cei doi au evocat un accident pe care sirianul l-ar fi avut in 1981, cind, in urma unei caderi cu parasuta, ar fi suferit o trauma psihica. In sprijinul afirmatiilor facute, avocatii au adaugat ca omul de afaceri se afla in atentia unui profesor al Universitatii de Medicina din Damasc (care l-ar avea in evidente inca din 1981). Mai mult, ei au invocat si fisele de internare de la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucuresti.

In plus, aparatorii au sustinut ca mentinerea in arest a lui Omar Hayssam nu se impune, deoarece acesta nu are antecedente penale si este "singurul intretinator al unei familii cu sapte copii". Nici un cuvint insa despre posibilitatea de a conduce din umbra afacerile si nici despre citi bani au intrat in buzunarele PSD.

"Daca era bolnav, nu putea sa faca afaceri profitabile"

Replica procurorului anchetator nu s-a lasat asteptata: "Avocatii incearca sa-l scoata bolnav psihic. Nu credem ca un om bolnav psihic ar fi putut face afaceri profitabile, pentru ca numai din afaceri profitabile poti sa-ti permiti sa donezi sute de mii de euro".

In plus, reprezentanta Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a invocat, in sprijinul solicitarii mentinerii arestului preventiv, faptul ca lasarea lui Hayssam in libertate ar impiedica desfasurarea anchetei. Principala dovada in acest sens ar fi incercarea omului de afaceri sirian de a impiedica aflarea adevarului prin discutia avuta cu Mihai Precupetu, caruia i-a cerut sa nu le spuna anchetatorilor nimic legat de implicarea sa in negocierea si incheierea contractelor de leasing a celor 22 de camioane.

Nastase: "Arabii au incapusat economia romaneasca"

Fostul premier Adrian Nastase a explicat la Craiova, in timpul Conferintei Judetene a PSD Dolj, cum a intrat Omar Hayssam in partidul pe care-l conduce. "Este o problema generala in perioada de tranzitie cu arabii care au incapusat economia nationala. Aceste persoane s-au orientat cu precadere catre partidele aflate la putere".
Nastase a spus si de ce l-a eliminat pe Hayssam de pe listele preliminare pentru parlament: "Am considerat ca un om care are o cetatenie dubla nu ar fi tocmai potrivit pentru acest lucru". (Ramona Olaru)

Iliescu: "E o diversiune"

Chestionat cu privire la eventualele sale legaturi cu "mafiotii arabi", cum ar fi Kemal Kader, angajat de Viorel Hrebenciuc pe post de consilier, sau Zaher Iskandarani, liderul PSD Ion Iliescu a ripostat la aceste informatii aruncate pe piata de fostul sef al politiei romane, Ion Pitulescu.

"Nu-i cunosc. Nu cunosc pe ce se bazeaza Pitulescu, dar el va trebui sa-si sustina afirmatiile, inclusiv in fata instantei", a afirmat Iliescu, care a reiterat teza boicotarii PSD in prag de congres. "E o mare diversiune acum, in ajun de congres. E o campanie de discreditare a PSD, pusa la cale de oameni care alimenteaza presa cu asemenea lucruri", a completat Iliescu.

Hrebenciuc: "Campanie de denigrare"

Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc a negat acuzatiile pe care fostul sef al politiei in perioada 1995-1997, generalul (r) Ion Pitulescu, i le-a adus in interviul acordat "Evenimentului zilei". Ion Pitulescu a afirmat ca "toti mafiotii arabi, Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si altii erau foarte apropiati de PDSR si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kemal Kader".

"Afirmatiile domnului Ion Pitulescu referitoare la activitatea mea in perioada in care am condus Secretariatul General al Guvernului sint pure speculatii, care nu au nici o legatura cu realitatea. Inca de la inceputul situatiei privindu-i pe jurnalistii romani rapiti in Irak a fost clar ca se incearca legarea numelui meu de acest subiect. Consider ca asocierea numelui meu si al PSD de aceste teme este o incercare de discreditare, care face parte dintr-o campanie de denigrare, la a carei baza nu se afla nici un fapt real", precizeaza Viorel Herebenciuc intr-un comunicat de presa primit ieri la redactie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.