Social 3 Martie 2008 00:44
Un restaurant cu specific romanesc din Bruxelles serveste o mostra de spirit antreprenorial
Putini romani din cei plecati la munca in Europa au descoperit avantajele afacerilor "la vedere". Maramureseanul Sorin Pop face afaceri in constructii si restaurante, cu gandul la "banii care se pot face in tara".

Din jeepul Nissan tip papuc de 40.000 de euro, parcat la coltul strazii, coboara un tip in salopeta albastra de santier, cu o flanela pe care scrie "entrepreneur". Se duce hotarat spre o intrare pe care scrie "Restauration Roumaine". Ridica obloanele si intra in micul restaurant. Aduce din spate galeata si un mop si se apuca sa stearga podeaua, apoi trotuarul din fata vitrinei. (La doua zile sterge si vitrina)
Din ritual nu lipseste montarea gratarului de la intrare, scos pe timpul noptii ca sa nu-l fure. Uneori, cand pica un musteriu matinal, mai face si o cafea sau incalzeste ciorba. Apoi, pleaca in treaba lui, fie cu jeepul, fie cu o dubita Mercedes. Acesta este tabloul rondului de dimineata al maramureseanului Sorin Pop, 29 de ani, antreprenor-seperel belgian cu specific romanesc.

Seful SPRL Pop (echivalentul belgian al SRL-ului) se ocupa de fapt de "tous travaux de batiment", adica de la renovare pana la plafoane false. De restaurant se ocupa, practic, sotia sa. "Restaurantul l-am pus pe numele sotiei, ca sunt taxe mai mici ca persoana fizica autorizata si ai TVA mai mic la comert".
Hotarat lucru, Sorin are scoala afacerilor in sange. Mai intai a avut scoala vietii. Plecat de la 17 ani in strainatate, a trecut de la munca la negru prin multe capitale europene, prin expulzari, a trecut inot din Polonia in Germania… In Belgia, a inceput, ca mai toti romanii, "la canal", locul unde astepti sa primesti o munca temporara la negru. Apoi, a intrat intr-o firma mare de constructii, iar de cinci ani si-a deschis afacere la vedere, un SPRL cu numar de TVA, cum are fiecare independent de pe aici.

Prinsese rostul afacerilor. "Nu m-am bagat in contracte mari, ca trebuie sa ai relatii. Lucrez, in general, pentru particulari, orice in afara de electrica si instalatii". Are propriile utilaje, dar cel mai de pret "activ" al lui il reprezinta informatiile cu locurile unde se gasesc cele mai ieftine materiale. "Aici nu e ca in Romania, sa te intelegi cu omu’ (clientu’). De la inceput faci un deviz detaliat, iar clientul face apoi o comparatie cu alte devize".

Ca sa conduca afacerea, a facut un curs special de antreprenori in constructii. Lucreaza cu opt romani, dar nu pe post de salariati, ci ca un fel de asociati, pentru ca asa sunt taxele mai mici. "Si aici platesti la taxe, de nu stii cum te cheama", spune Sorin. Clientii ii vin prin recomandare si ii merge bine. In trimestrul patru al anului trecut, a facut socoteala si a inregistrat castiguri de peste 20.000 de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.