Yuppy descrie atmosfera de la cele mai deosebite targuri de cadouri, dedicate Martisorului.

1. Spectacolul primaverii la Sala Dalles: D’alle Martisorului!

Eveniment: D’alle Martisorului
Tematica: targ de cadouri
Loc: Sala Dalles, B-dul Nicolae Balcescu, nr. 18
Perioada de desfasurare: 23.02 – 08.03.2008
Program de vizitare: 10.00-20.00
Intrarea libera

Cu o distributie de exceptie, D’alle Martisorului ruleaza in peisajul evenimentelor bucurestene in perioada 23 februarie - 8 martie 2008, pe platourile Salii Dalles. In calitate de invitat special, Primavara prezinta in rolurile principale Dragobetele, Martisorul si Babele, care isi vor desavarsi interpretarea intr-un decor sugestiv, plin de culoare si sens.

Protagonistii scenei, artistii plastici romani isi prezinta creatiile intr-o varietate vie de forme si fond: martisoare migalite si podoabe handmade. Costumele spectacolului sunt realizate de designeri romani, care-si etaleaza colectiile vestimentare de sezon iar accesoriile – bijuterii asortate de primavara - abunda intr-o gama bogata de modele. Decorurile au fost create de pictori contemporani iar coloana sonora impleteste ritmurile retro cu cele proaspete. Make-up-ul este asigurat de cei mai renumiti producatori de cosmetice, conferind prospetime starii de spirit a momentului.

2. Targul Martisorului la Muzeul Taranului Roman

24 februarie – 1 martie, de la 10.00 la 18.00.

Cu o istorie de aproape un secol, cladirea de caramida rosie de pe Soseaua Kiseleff, nr. 3, adaposteste peste 90.000 de obiecte taranesti: icoane, troite, cruci, ceramica, tesaturi, costume, podoabe... O parte din aceste obiecte sunt prezentate in expozitii cu pronuntat caracter antropologic. Redescoperim o lume uitata, ii aratam frumusetea, simplitatea, puterea... intr-o formula muzeografica moderna si originala pentru care, in 1996, Muzeul Taranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.

Sunt prezenti la adunare vreo o suta cincizeci de persoane… fabricanti de martisoare! La sat erau doar snur si moneda?... Cum migreaza martisorul la oras si ce face el acolo?... Cand si cum incepe s-o ia razna?... Irina Nicolau a scris cea mai frumoasa poveste despre martisor, iar la Muzeul Taranului Roman povestea se citeste in fiecare an la Targul de Martisoare.

Se coleaza, deseneaza, se lipeste, se croseteaza, se toarna in aur si argint, se confectioneaza din tabla, sticla, plastic sau numai din lemn si margeluse... Ca vin de la sat cu snururi de lana, sau de la oras, de matase, de bumbac, stranse, impletite si muncite.

Il agati in piept sau il asezi in vitrina. Martisorul poate fi breloc sau plocon... Semn de noroc, potcoava, trifoi si cosar. Daca pica in campul amorului se transforma in inimioara... inimioara cu inimioara... inima de aur, de plastic, de plus… Pana la urma, se confectioneaza din orice si poate semnifica orice.

Muzeul iubeste fiecare martisor. Le aduna, le expune si incearca sa le inteleaga.

Joi, 1 martie:

- ora 17:00 - lansarea caietului Cartisor cu Martisor (Libraria MTR.).
- ora 17:30 - Atelierul de Creativitate al MTR lanseaza patru serii de Carticele cu: texte pentru oameni in toata firea, interioare imaginare pentru corpuri marisoare, teatru de umbre, zile, fapturi intr-un calendar pentru maturi. Toate acestea fiind insotite de muzica cu jucarii de pici.

Bilete: 3 RON pret intreg, 1,5 RON pret redus pentru elevi, studenti, pensionari.

3. Targul de Martisor la Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie organizeaza in perioada 28 februarie – 2 martie Targul de Martisor, expozitie cu vanzare de podoabe, cristale si geme.

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat odata cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

In cadrul acestei expozitii cu vanzare vor fi prezentate podoabe realizate din pietre semipretioase si cristale. De asemenea, vor fi expuse esantioane de cristale, geme si roci apartinand colectionarilor Asociatiei Mineralogilor Paleontologilor si Gemologilor Amatori din Romania precum si altor colectionari din Europa.

Florile de mana si gemele reprezinta fara exceptie unicate, ca si operele de arta, care insa nu pot fi contrafacute in niciun fel. Perfectiunea cristalelor si estetica esantionului, raritatea speciilor minerale, asociatia de minerale, dimensiunea cristalelor, habitusul si forma agregatelor, iar, in final, culoarea mineralelor, reprezinta criterii care pot da o imagine pe cat de frumoasa pe atat de profesionala manifestarii gazduite de Muzeul National de Geologie.

Expozitia este deschisa zilnic, in perioada 28 februarie – 2 martie, in intervalul orar 10.00 – 18.00.
Pretul de acces este de 6 lei/adult si 3 lei/redus.


Despre autor:

Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.