Cu tot tamtam-ul legat de protectia gravidelor si a copiilor, stam inca prost la capitolul prevenire. RH-ul negativ al unei viitoare mamici este un exemplu in acest sens. Vaccinurile nu sint inca disponibile in toate spitalele romanesti.

In jur de 15% din populatie are RH-ul negativ, iar in anumite situatii, femeile cu un astfel de RH prezinta riscul de a avea probleme. Prima sarcina nu este in pericol, deoarece in singele mamei se formeaza anticorpi care nu ii dauneaza fatului - acestia neputind traversa placenta.

Daca la prima sarcina (fie ca se incheie cu nasterea copilului, fie ca se intimpla ca sarcina sa fie intrerupta) femeia nu este vaccinata, urmatorii copii risca sa aiba probleme. Astfel, printre primele analize pe care trebuie sa le faca o femeie insarcinata sint cele pentru stabilirea RH-ului. Daca acesta este negativ, sarcina trebuie urmarita atent de un specialist pentru a preveni riscurile la care e expus fatul: de la anemie, pina la retard psihic, motor si chiar moartea copilului.

Probabilitatea ca fatul sa aiba astfel de probleme este de 50% si apare doar daca mama are RH-ul negativ, iar tatal, pozitiv. Nu exista nici un risc pentru bebelus atunci cind si tatal, si mama au RH-ul negativ sau cind tatal are RH-ul negativ, iar mama, pozitiv.

Bani insuficienti pentru femeile cu RH negativ

Cea mai eficienta metoda de a rezolva problema incompatibilitatii de RH este vaccinarea. Sistemul medical romanesc este insa deficitar la acest capitol. Pe de o parte, femeilor care fac intreruperi de sarcina nu li se depisteaza RH-ul, iar in spitale, dupa ce nasc, nu sint vaccinate toate femeile depistate cu RH negativ. "Am initiat un program de vaccinare cu imunoglobuline pentru femeile cu risc, insa acesta este foarte variabil, in unele spitale din tara se aplica, in altele, nu. Motivul principal este lipsa banilor, imunoglobulina fiind destul de scumpa", ne-a explicat dr. Alin Stanescu, consilier al ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza.

Vaccinarea in situatii speciale

Ce se obtine prin aceasta vaccinare? In circulatia sangvina se introduc hematii RH pozitive, astfel incit la viitoarea sarcina femeile nu-si vor mai "ataca propriul copil". Obligatoriu, vaccinul trebuie facut atunci cind se pune in contact singele fatului cu cel al mamei (adica imediat dupa chiuretaj sau dupa nastere, daca s-a constatat ca RH-ul copilului este pozitiv), si nu la urmatoarea sarcina.

Gravidele cu RH negativ trebuie monitorizate atent si la prima sarcina, chiar daca riscul de complicatii este mic. Exista posibilitatea ca si la prima sarcina sa apara accidente, in cursul carora globulele rosii ale copilului (hematiile) sa intilneasca singele matern. Sistemul imunitar al mamei va reactiona, considerind hematiile copilului un corp strain, va fabrica anticorpi si va trece la "atac". Specialistii recomanda vaccinarea in caz de incompatibilitate cu partenerul (mama are RH-ul negativ, iar tatal - pozitiv) si daca apar singerari in trimestrul I sau II de sarcina, daca intervine un avort spontan, dezlipire de placenta, sarcina extrauterina, inainte de o procedura de ecografie interventionala (amniocenteza).

Riscuri la a doua sarcina

La mamele cu RH negativ care nu au fost vaccinate si sint la a doua sarcina apare pericolul sa se repete fenomenul de transfuzie accidentala intre fat si mama. Daca se intimpla, corpul mamei va fabrica noi anticorpi anti-RH, care au rolul de a distruge orice hematie intilnita, purtatoare de RH pozitiv. Din nefericire pentru fat, de data aceasta anticorpii mamei pot sa traverseze placenta, ajung in singele fatului si distrug globulele rosii ale acestuia.

Amploarea "distrugerilor" este proportionala cu numarul de anticorpi pe care mama ii "fabrica". In momentul in care globulele rosii ale fatului incep sa fie distruse, transportul de oxigen la nivelul organelor copilului scade. Daca afectarea este foarte mare, se poate produce moartea intrauterina a fatului. Daca insa copilul reuseste sa supravietuiasca pina la termen, el dezvolta dupa nastere icter. Acesta poate fi minor (fara complicatii semnificative) sau icter nuclear. In aceasta din urma situatie, in 80% dintre cazuri copiii nu supravietuiesc. Cei care se nasc ramin cu sechele psihice si motorii.

Tratamente pentru incompatibilitatea de RH

Medicul ginecolog care urmareste gravida trebuie sa puna la punct o strategie, ce difera de la caz la caz si care poate include: o investigatie care urmareste determinarea de anticorpi anti-RH la inceputul sarcinii, apoi in saptamina a 28-a, iar in cazul unor teste pozitive se fac dozari lunare de anticorpi; prelevarea de celule de la fat, pentru a afla masura in care a fost afectat de anticorpii mamei (amniocenteza) etc. Daca medicul considera ca viata copilului este in pericol, se poate declansa prematur nasterea, daca viitorul bebelus are peste 32-34 de saptamini, iar daca este mai mic i se face transfuzie sangvina intrauterina. Toate aceste tehnici sint cunoscute si aplicate si de medicii romani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.