In data de 20 spre 21 februarie 2008 va avea loc prima eclipsa a anului 2008 vizibila din Romania si ultima eclipsa totala de Luna a deceniului intai din secolul XXI
Urmatoarea eclipsa totala va fi tocmai pe 15 iunie 2011, a informat duminica un comunicat al coordonatorului Planetariului Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati, Ovidiu Tercu. Conform acestuia, tot in acest an va mai avea loc o eclipsa de luna partiala in noaptea de 16 spre 17 august. Potrivit Ziua, eclipsa totala de Luna va putea fi observata din mai multe locuri de pe glob, cum ar fi: America de Nord si America de Sud, Groenlanda, Europa si Africa.

In Romania eclipsa este asteptata cu nerabdare fiind prima dupa cea din 3/4 martie 2007, cand conditiile meteorologice nu i-au permis observarea. Durata de totalitate a acestei eclipse va fi de 50 minute, timp in care Luna, astrul noptii, se va gasi in totalitate in conul de umbra al Pamantului, avand o culoare rosiatica; culoarea Lunii la o eclipsa totala depinde foarte mult de starea atmosferei si de compozitia chimica a acesteia.Aceasta eclipsa face parte din ciclul Saros 133, avand numarul 26 din ciclu. Ciclul este relativ "tanar" el incepand in anul 1557. Maximul va fi atins in anul 2170 la data de 30 mai cand eclipsa totala va dura 1 ora si 42 de minute si va putea fi observata si din Romania. Ciclul va dura pana in anul 2819.

Astroclub
prezinta si cateva sfaturi utile pentru a observa in conditii bune eclipsa. Trebuie sa va alegeti un loc de observare unde orizontul vestic sa fie cat mai jos. Astfel veti putea vedea faza partiala finala a eclipsei cat mai mult inainte de apusul Lunii. De asemenea pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din noaptea de 20/21 februarie va recomand sa va deplasati in afara localitatilor, in locuri cu poluare luminoasa cat mai mica.

Dupa cum arata Softpedia, si o eclipsa totala de soare va fi in anul 2008, pe 1 august si va putea fi observata din nordul Canadei, Groenlanda, Siberia, Mongolia si China. Faza maxima a eclipsei se va produce in Siberia la ora 10h21m02s unde eclipsa totala va dura 2 minute si 27 de secunde.

Eclipsa de la 11 august 1999 a fost considerata,din mai multe puncte de vedere Eclipsa secolului. Aceasta face parte din categoria eclipselor totale de soare.Teritoriul tarii noastre a fost cuprins de eclipsa totala,orasul Bucuresti fiind singura capitala europeana situata exact pa linia centrala a benzii de totalitate.Ultima eclipsa totala de soare,vizibila de pe teritoriul tarii noastrea avut loc la 15 februarie 1961.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.