In opinia AFP, mita, fie ca este data la spital, la primarie, sau chiar la scoala, este omniprezenta in viata de zi cu zi a romanilor, care sunt reticenti sa renunte la aceasta "traditie" ancorata puternic in obiceiurile lor, informeaza NewsIn.

"Este vorba de o chestiune de mentalitate care dateaza din perioada comunismului, cand statutul funtionarilor publici s-a degradat puternic", a declarat sociologul Mircea Chivu, precizand ca "intre cele doua razboaie mondiale era de neconceput sa dai mita unui profesor sau unui medic".

"Justificarea coruptiei prin nivelul scazut al salariilor functionarilor publici este falsa, pentru ca experienta ne-a demonstrat ca o majorare a salariilor nu a diminuat coruptia din randul lor", a mai subliniat acesta.

Admonestate de Bruxelles pentru proliferarea acestui flagel, autoritatile au lansat o campanie prin care cer populatiei sa "nu dea spaga". Campania a fost insotita de clipuri in care "functionari publici" multumeau ironic contribuabililor pentru ca i-au ajutat sa isi ia vile si masini scumpe.

Dar nimic nu da rezultate, continua AFP. Potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul anului 2007, doua treimi dintre romani considera ca a da mita este indispensabil pentru a reusi in viata, in timp ce trei sferturi dintre ei afirma ca nivelul coruptiei a ramas neschimbat sau a crescut de la aderarea tarii la UE, in ianuarie 2007.

"Cheie" pentru a deschide toate usile, mita poarta numeroase nume, imprumutate din turca ("bacsis"), germana ("spert") sau rusa ("spaga").


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.