DIICOT din Parchetul General continua sa tina la sertar dosarul penal cu procurori, politisti si functionari publici care protejau in 2005 o retea de traficanti de muncitorichinezi si de proxeneti chinezi
Reprezentanti ai Oficiului de Monitorizare si Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Departamentului de Stat al SUA se arata ingrijorati de inmultirea in Romania a unor cazuri de trafic de fiinte umane, in special cu cetateni chinezi sau copii, care sunt exploatati sau vanduti de grupari transnationale de crima organizata. O delegatie americana se afla in aceste zile la Bucuresti pentru a analiza acest fenomen. Unul din cazurile spectaculoase de trafic de persoane, rezolvat doar pe jumatate de autoritati, a facut obiectul unei dezvaluiri in premiera a ziarului ZIUA din 11 decembrie 2007, in materialul intitulat "Organul in flagrant". DIICOT Bucuresti, condus de procurorul Codrut Olaru (foto), a musamalizat cazul si nu a facut nimic din 2005 si pana in prezent in dosarul disjuns in care erau implicati procurori si politisti.
Surse judiciare avizate ne-au informat ca in ultimii ani in Romania a luat amploare traficul de persoane, de regula cel cu migranti proveniti din China, care sunt introdusi pe diverse cai in Romania, iar apoi inchisi in locatii bine pazite, fiind fortati sa munceasca de dimineata pana seara, in folosul gruparilor criminale. Traficul de persoane se manifesta si sub forma unor intreprinderi de productie, structurate ca niste localitati inchise, din care angajatii (migranti preponderent adusi din China) nu ies aproape niciodata, fiind sechestrati la locul de munca. Potrivit acelorasi surse, Romania a devenit una din placile turnante ale traficului cu muncitori chinezi, care sunt introdusi in tara noastra sub diferite forme, dupa care, cu complicitatea unor functionari publici co-interesati, beneficiaza ilegal de prelungiri de vize sau pur si simplu sunt tolerati fara forme legale in locurile de exploatare. Oficialii americani sunt interesati si de fenomenul traficului de copii, despre care ar exista indicii ca el continua, fenomen care a starnit in trecut mari scandaluri de presa. Scandaluri in urma carora autoritatile noastre, in mod inexplicabil, nu au trimis in judecata nici o retea de traficanti de copii. Unul din cele mai revoltatoare cazuri legate de traficul cu copii mediatizat de presa - cel privind disparitia de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, in jurul anului 1996, a peste 300 de dosare civile de adoptii internationale - nu a fost elucidat nici azi de autoritati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.