Sapte doctori din Paris sint judecati ca au ucis din neglijenta peste 100 de persoane, in special tineri si copii, dupa ce, in anii ’80, le-au injectat hormoni de crestere importati din Romania
Medicii sint acuzati ca au provocat moartea a 111 copii si tineri infectindu-i cu boala Creutzfeldt-Jakob, care este forma umana a bolii vacii nebune. Sase dintre medicii acuzati de ucidere prin neglijenta, care au acum intre 70 si 80 de ani, risca sa petreaca patru ani dupa gratii, iar cel de-al saptelea suspect, acuzat si de coruptie, ar putea fi inchis pentru zece ani, informeaza Cotidianul.

Personalul medical facea parte dintr-o asociatie care, in 1980, trata copiii care sufereau de nanism hipofizar - ramineau pitici din cauza deficientei de hormon de crestere - prin injectarea de hormoni prelevati de la hipofiza unor persoane decedate. O parte a materialului biologic a fost importat de Franta, intre anii 1983 si 1988, din Ungaria, Romania si Bulgaria, si pe care il prelucra la Institutul francez Pasteur, scrie agentia bulgara Focus. Ministerul Sanatatii Publice din Romania a transmis joi ca despre presupusul export s-ar putea gasi informatii doar in arhivele statului, ,,deoarece asemenea exporturi se faceau centralizat si controlat prin Ministerul Comertului Exterior“. Insa bulgarii isi amintesc mai multe. Parlamentarul bulgar Atanas Shterev, citat de agentia HotNews, a recunoscut ca un astfel de material biologic a fost exportat de tara sa in Franta, Italia, Elvetia si Suedia.

Si in Romania, in anii '80, copiii care sufereau de nanism hipofizar erau tratati la Institutul Parhon din Bucuresti. „Era un procedeu foarte dificil, deoarece familia copilului trebuia sa faca rost de cadavru si sa vina cu hipofiza la institut. Procedura birocratica, ce trebuia indeplinita la institutele de medicina legala, deoarece atunci nu exista o lege a transplantului“, isi aminteste profesorul Mihai Coculescu, care lucra la Institutul Parhon. Ziua precizeaza ca hormonii utilizati pentru combaterea nanismului proveneau din glandele hipofize prelevate de la cadavre care aveau virusul respectivei maladii. Ancheta aratase inca din 1982 ca existau anomalii in modalitatea de prelevare a hipofizelor umane din spitale, dar France Hypophise nu a luat nici o masura ca urmare a rezultatelor anchetei. Potrivit Reuters, procesul ar urma sa dureze patru ani. In prezent, precizeaza agentia Focus, hormonul de crestere este obtinut printr-o tehnologie diferita - ingineria genetica.

Pentru un singur tratament „trebuiau cam 100 de hipofize, pentru ca sa i se faca injectii de cind este mic pina la pubertate. Era foarte greu sa obtii cadavrele, chiar si pentru cei care aveau relatii. Daca s-a exportat, hormonii nu puteau sa plece decit prin Ministerul Comertului Exterior“, mai spune Coculescu. Despre export insa nu mai are cine sa vorbeasca pentru ca cercetatorii care preparau injectiile cu hormoni fie au murit, fie au plecat din tara. Profesorul isi aduce aminte ca, inainte de 1989, un articol dintr-o revista americana a provocat panica la Institutul Parhon: „Acolo scria ca in SUA se descoperisera doua cazuri de copii care la 20 de ani dupa injectii au facut boala Creutzfeldt-Jakob. La noi au fost chemati toti cei care urmasera tratamentul si s-a descoperit ca nici cei la care trecuse perioada de 20 de ani nu se imbolnavisera“.

Intre timp, medicina a evoluat si s-a trecut la fabricarea hormonilor de crestere prin inginerie genetica, renuntandu-se la extragerea acestora din hipofize de la animale sau de la cadavre, a mai explicat dr. Dan Peretianu. Specialistii sustin ca este vorba despre o poveste umflata si ca astfel de intamplari au tot avut loc in istoria medicinei, care nici acum nu este atat de evoluata incat sa nu existe accidente nedorite, declara Gardianul. Atanas Chterev a aruncat insa responsabilitatea asupra Institutului Pasteur din Franta, care este cel care a produs medicamentele pentru combaterea nanismului hipofizar care au fost administrate copiilor. Intre timp, dupa 25 de ani de ancheta, la Paris a inceput procesul impotriva a sapte fosti medici si farmacisti acuzati de inducere in eroare, imprudenta, neglijenta si omucidere, pentru ca au provocat moartea a 111 persoane care au contractat o boala Creutzfeldt-Jakob, dupa ce au fost injectate cu hormonul de crestere.

Referitor la implicarea Romaniei in acest „presupus export ce a avut loc intre anii 1983-1988", ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca va cere informatii de la Arhivele Statului.
„Asemenea exporturi erau facute centralizat si controlat, prin Ministerul Comertului Exterior de la acea vreme", a spus Nicolaescu, citat de Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.