Nemultumit ca religia nu mai apare ca obiect de studiu la liceu, in proiectul noii legi a invatamantului, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, i-a cerut ieri ministrului Educatiei, intr-o scrisoare deschisa, sa corecteze eroarea din proiect.
IPS Bartolomeu ii cere ministrului Educatiei sa mentina religia in licee, informeaza Ziua, citand din scrisoarea lui IPS Bartolomeu: "Constat cu surprindere ca noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10 (1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9 (1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun". Inaltul ierarh ortodox a atasat scrisorii deschise si apelul "Religia in scoala", aparut in anul 1991, al "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii", din care faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky . In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ii multumeste mitropolitului pentru scrisoare si ii transmite ca va „analiza propunerea, la fel ca si celelalte propuneri, in vederea perfectionarii proiectului de lege a invatamintului“. Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale spun, ca reactie la scrisoarea mitropolitului Bartolomeu, ca legile invatamintului trebuie sa garanteze caracterul laic al educatiei, precum si separatia clara dintre stat si Biserica. „Sistemul religios trebuie sa promoveze interesul superior al copilului, si nu pe cel al diferitelor confesiuni, care au la dispozitie propriile lacasuri de cult pentru a-si exprima liber optiunile“, a precizat Smaranda Enache, presedinte al Ligii ProEuropa. Potrivit Cotidianul, Remus Cernea, directorul executiv al asociatiei Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, este impotriva religiei ortodoxe predate obligatoriu in invatamintul preuniversitar. „Orele de religie ar trebui sa fie predate neconfesional, sa se prezinte toate marile religii, iar profesorii sa nu fie preoti, ci absolventi de facultati socio-umane“, spune Remus Cernea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.