O tanara sanatoasa, internata la Spitalul Filantropia pentru a naste, a intrat in coma in mod cu totul inexplicabil. Doctorii au plimbat-o prin cateva spitale, pacienta decedand dupa o luna de chinuri

O tanara in varsta de 27 de ani, perfect sanatoasa, a fost internata la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti pentru a naste, dupa care a intrat in coma, in mod cu totul inexplicabil. Ca sa scape de problema, doctorii au plimbat-o de colo-colo prin cateva spitale, starea de sanatate a pacientei agravandu-se. Dupa o luna de chinuri, tanara a decedat. Doi dintre medicii care au ingrijit-o s-au ales cu o banala mustrare din partea Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
In 2003, la scurt timp dupa ce s-a casatorit, Mihaela Oprisan a ramas insarcinata. Ea se afla, in permanenta, in atentia medicilor de la Spitalul Clinic Filantropia. Starea sarcinii precum si cea de sanatate a gravidei au fost apreciate a fi in limitele normalitatii, fara nici un fel de complicatii. De toate acestea s-a ocupat medicul rezident ginecolog Irina Antohi, din cadrul clinicii de ginecologie a spitalului, sub supravegherea dr. Ana Tolea, medic sef de sectie. La data de 19 aprilie 2004, Mihaela-Carmen Oprisan s-a prezentat la maternitate, la termen, pentru a naste.

Dupa internare, pacienta a acuzat dureri de cap, dar a doua zi s-a simtit mai bine. Tot atunci, intrand in pretravaliu, a fost transferata intr-o sala special destinata acelei stari. La 21 aprilie 2004, contractiile uterine devin sistematizate, gravida intrand in travaliu. "La ora 3,30, la examenul obstetrical se constata dilatatia de 5 cm si se rup artificial membranele. Se constata lichid amniotic verde noroios, miros neplacut", a concluzionat ulterior Comisia superioara de disciplina a CMR. In cele din urma are loc nasterea prin cezariana, sub rahi-anestezie, extragandu-se o fetita de 3,2 kg. Fatul prezenta probleme de respiratie, iar ficatul i se marise, sansele de supravietuire fiind minime. Inchiderea operatiei este lasata in seama unui medic care n-o mai consultase pe gravida pana atunci. Post operator i se administreaza pacientei o doza de antibiotic, respectiv 1,2 g Augumentin repetata o singura data dupa patru ore, desi infectia din organism era evidenta si fusese mentionata in fisa de observatie. Din a doua zi dupa nastere, timp de o saptamana, Mihaela-Carmen Oprisan a acuzat in permanenta dureri puternice de cap, ameteli, pierderea vederii si stari de inconstienta, cu cresterea temperaturii.

Chiuretata in coma, intr-un depozit

La data de 28 aprilie 2004, este solicitat medicul anestezist ca sa consulte pacienta, deoarece aceasta ar fi acuzat cefalee inca dinaintea operatiei chirurgicale. La 2 mai, Carmen Oprisan da semne de iritatie meningeala, care s-a produs brutal, concomitent cu alterarea starii generale si aparitia unei stari de agitatie.
Ca sa scape de problema, medicul sef de sectie, dr. Ana Tolea, solicita transferarea tinerei la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", pacienta intrand in coma de gradul II. In continuare se pune problema efectuarii unei tomografii, insa aparatul cu pricina era defect.
Pe propria cheltuiala si cu ajutorul relatiilor pe care le avea, familia Oprisan se ocupa de transportarea tinerei la Spitalul CFR 2, unde i se face examenul tomografic. Dupa care este adusa inapoi, la "Matei Bals", si i se face o punctie rahidiana, ocazie cu care se constata un lichid tulbure.
Conf. dr. Gheorghe Peltecu este solicitat de la Spitalul Filantropia ca sa o chiureteze pe Carmen, aceasta aflandu-se in coma de gradu II. E de la sine inteles ca tanara nu si-a putut da consimtamantul pentru aceasta interventie. Nici familia ei nu a fost intrebata. In acel moment a mai aparut o problema: Institutul "Matei Bals" nu dispunea de un cabinet ginecologic utilat pentru asemenea interventii.
Medicii au gasit insa o solutie, transportand pacienta undeva in spatele spitalului, intr-un fel de laborator folosit pentru depozitarea diverselor materiale sanitare. Dupa chiuretaj, familia Oprisan a fost nevoita sa plateasca doi brancardieri pentru a o transporta pe tanara in salon, medicii plecand, cu tot cu asistente.
Starea de sanatate a femeii a continuat sa se agraveze, motiv pentru care s-a solicitat transferul la Spitalul de Urgenta Floreasca, deoarece era nevoie de protezare cardiorespiratorie. Nu e lipsit de importanta faptul ca, la acest spital, este medic chirurg sotul sefei de sectie de la Filantropia, Ana Tolea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.