Circulatia trenurilor, in Gara de Nord si in mai multe regionale din tara a fost intrerupta, in aceasta dimineata, la ora 7.00, nicio garnitua nu mai pleaca din gari, iar cele aflate in trafic se vor opri in prima statie de pe traseu, transmite Realitatea TV.

Potrivit sursei citate, primul tren care trebuia sa plece din Gara de Nord avea destinatia Galati, dar calatorii au fost coborati din vagoane si trenul nu a plecat. Totodata, casele de bilete au fost inchise pentru cel putin doua ore. In urmatoarea ora, din Gara de Nord ar trebui sa plece zece trenuri de calatori.
Liderul sindical Voicu Sala declara, joi nopate, pentru NewsIn, ca circulatia feroviara va fi, cel mai probabil, blocata la nivel national, astazi, de la ora 7.00, pentru ca salariatii din tara "nu mai pot fi opriti", fiind nemultumiti de raspunsul primit de la Ministerul Transporturilor. Sala spunea ca vorbise cu liderii mai multor regionale din tara si toti erau hotarati sa opreasca lucrul.

Potrivit lui Sala, dupa discutiile cu ministrul transporturilor de ieri seara, salariatii feroviari sunt si mai hotarati sa intrerupa lucrul, pentru ca reprezentantii Guvernului le-au spus ca bugetele nu au fost inca aprobate, prin urmare nici majorarile cu 8% nu sunt sigure, pentru ca nu au baza legala.

"Ma mira ca acesti demnitari, de asemenea importanta, au ales sa trateze situatia in acest mod. Au promis niste majorari si au semnat un proces-verbal, prin care erau de acord sa dea salarii de 500 de lei, din ianuarie, si de 570 de lei, din mai, in conditiile in care bugetele nu erau aprobate. Cand au auzit si acest lucru, tensiunea in randul salariatior a crescut si mai mult", a adaugat liderul sindical.

Voicu Sala a mai spus ca actul aditional la contractul colectiv de munca, referitor la salarizare, a expirat la 31 ianuarie, de aceea sindicatele au inceput negocierile cu 60 de zile inainte, conform legii. Nemultumirile salariatilor au crescut progresiv, pentru ca in tot acest timp nu s-a putut ajunge la o intelegere cu reprezentantii Guvernului, a spus Voicu Sala.

Totodata, contractul colectiv de munca al lucratorilor feroviari va inceta la 31 martie, iar daca pana atunci nu se va semna altul, salarizarea personalului feroviar se va face dupa contractul negociat la nivel de ramura, a mai precizat liderul sindical. In aceste conditii, Guvernul ar trebui sa dea un salariu minim de 700 de lei.

Potrivit lui Sala, este posibil ca astazi sa nu fie asigurata nici macar o treime din activitatea feroviara, nefiind o greva organizata de sindicate, iar in cazul in care autoritatile vor actiona protestatarii in instanta, cel mai probabil ca vor fi amendati administrativ si li se vor opri daune din salariu.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva a adaugat ca liderii sindicali sunt dispusi sa se duca si astzi la discutii la Ministerul Transporturilor, daca vor fi chemati.

La ora transmiterii acestei stiri, liderii de sindicat ai lucratorilor feroviari nu au putut fi contactati, dar cu o zi inainte au precizat ca actiunea lucratorilor nu este una organizata de sindicate si de aceea le este greu sa-i controleze.

Sindicalistii feroviari au anuntat ieri, ca este posibil ca in aceasta dimineata activitatea pe caile ferate sa fie paralizata, dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, majorari salariale de 8% pentru feroviari, procente considerate insuficiente de catre acestia. In prezent, salariul minim in domeniu este de 450 de lei, sub nivelul salariului minim stabilit de Guvern la nivel national.

Dupa mai multe ore de discutii la Ministerul Transporturilor, ministrul Ludovic Orban a declarat ca Guvenul isi mentine pozitia si nu poate majora salariile feroviarilor cu mai mult de 8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.