Sindicatele din educatie se arata total nemultumite de oferta Guvernului privind majorarile salariale, pe care le declara "jignitoare", "insuficiente" si "discriminatorii" fata de alti angajati din sectorul bugetar si ameninta cu proteste in perioada imediat urmatoare, informeaza NewsIn.

Federatia Educatiei Nationale a respins "fara echivoc" oferta guvernamentala considerand-o "o adevarata jignire la adresa salariatilor din invatamant", in conditiile in care aceasta organizatie sindicala cerea o majorare de 50 la suta. Mai mult, FEN considera ca inadmisibila atitudinea Guvernului in contextul in care pentru Sanatate s-a asigurat o crestere a veniturilor de 30%, spun sindicalistii.

"Guvernul Tariceanu incearca inca o data sa ne pacaleasca. Cresterea bugetara trebuie sa se vada si in buzunarele angajatilor din invatamant. Nu este posibil sa avem o majorare salariala mai mica fata de anul trecut", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. "In conditiile in care Guvernul nu isi va reconsidera pozitia fata de invatamant in urmatoarea perioada sunt posibile ample actiuni de protest", a mai spus liderul sindical.

Si reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant prezenti la negocieri au considerat oferta "insuficienta si discriminatorie", chiar in interiorul sistemului bugetar.

„Marginalizati din nou de catre Guvernul Romaniei, salariatii din invatamant raman, in anul 2008, cu cele mai mici majorari salariale. Aceasta demonstreaza, inca o data, ca, pentru politicieni, invatamantul si salariatii lui sunt utili doar ca slogan in campania electorala. In aceste conditii, FSLI a respins oferta, Colegiul National al Liderilor urmand sa stabileasca formele de actiune sindicala la care vom recurge”, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.

Ministrul Educatiei le-a prezentat, ieri seara, sindicatelor oferta guvernamentala, respectiv de la 1 ianuarie o crestere de 10% pentru tot personalul din invatamant (mai putin gradul I), nedidactic si auxiliar, de la 1 aprilie inca 6% pentru tot personalul din invatamant, iar de la 1 octombrie inca 9% pentru tot personalul din invatamant.

Cresterea de 9% urma sa fie acordata in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie. De asemenea, potrivit Ministerului Educatiei, majorarea ar fi trebuit calculata ca posibila in functie si de nivelul productivitatii muncii. In caz contrar, cresterea urma sa ramana de 6%".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.