"Valoarea" unui minor roman traficat in Marea Britanie, care este obligat sa fure sau sa cerseasca
Traficul cu fiinte umane s-a globalizat in ultimii ani, devenind o adevarata industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, traficul cu carne vie a devenit mult mai profitabil decat cel cu stupefiante. Peste 100.000 de persoane sunt traficate anual din tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, catre state vestice. Traficarea de fiinte umane se face in mai multe scopuri.

Prostitutie, trafic de organe sau exploatarea prin munca. Iar ultimul scandal legat de traficul de persoane vine din Marea Britanie, unde se deruleaza o ancheta de proportii care vizeaza oprirea traficului de copii, in special romani, care sunt obligati, apoi, sa munceasca pe strazile Londrei ca sclavi. De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Politia britanica a considerat ca este nevoie de o noua abordare a infractiunilor si a demarat Operatiunea Golf 2, pentru destramarea retelelor internationale de crima organizata. La inceputul aceste luni, sute de politisti au lansat raiduri in mai multe case din Londra, unde au gasit pana la zece copii intr-o locuinta, traficarea lor valorand in jur de un miliard de lire sterline pe an. Politia estimeaza ca fiecare copil valoreaza 100.000 de lire sterline pe an. Daca minorii sunt arestati, ei spun ca au mai putin de zece ani, varsta responsabilitatii penale, desi politistii banuiesc ca ei sunt mult mai mari. Deseori, adultul care vine sa-i ia in calitate de ruda este un simplu membru al bandei in care traiesc. Sefii retelei de trafic uman trimit milioane de lire sterline inapoi in Romania, unde ii folosesc pentru a-si construi locuinte de lux si pentru a-si cumpara masini scumpe.
Publicatia The Times descrie intr-un articol metodele folosite de bandele profesioniste care castiga milioane de lire sterline din sclavia copiilor. Bandele est-europene folosesc mai multe metode: "Hugger mugger", "Distraction thefts", "Table surfing" sau "Robbers' reel". "Hugger mugger" - dupa o noapte de distractie, oamenii pleaca din club sau din local intr-o stare destul de proasta. Bande de barbati si femei se apropie de tintele lor cantand si dansand si isi imbratiseaza victimele, in timp ce complicii lor le "curata" buzunarele. "Distraction thefts" - persoanele care incearca sa scoata bani din bancomate sunt impinse de cineva care le face sa se intoarca, iar o alta persoana ia banii din aparat. Deseori sunt utilizati copii si cersetori pentru a distrage atentia celor vizati. In timp ce victima se uita la copil, cineva ii umbla in geanta. "Table surfing" - bandele intra intr-un restaurant sau o cafenea si se uita dupa telefoane mobile sau portofele care sunt pe mese. Provoaca o diversiune si iau obiectele sau trec pe langa masa si fura. Potrivit HotNews, politia britanica a descoperit mai multe scheme in care erau implicati romani, inclusiv o trupa de dans care a distras atentia mai multor proprietari de magazin, in timp ce complicii lor furau din rafturi: "Intrau in magazine in grup si incepeau sa danseze, in timp ce altii furau lucruri din rafturi. Uneori, unul se prefacea ca are un infarct pentru a distrage atentia", declarau politistii.

Operatiunea "Golf 2"

Supraveghetorul Operatiunii Golf 2, Bernie Gravett, a declarat ca "retelele care opereaza in Londra sunt organizate - in ce masura, nu se stie inca - insa in mod clar nu a mai intalnit astfel de cazuri de infractiuni". Politistii romani si britanici au descoperit, in 2007, 120 de copii traficati din Romania in Marea Britanie, folositi pentru furturile minore si pentru cersetorie, in urma anchetelor fiind pusi sub invinuire aproape 400 de adulti suspectati ca s-ar ocupa cu traficul de persoane. "In cadrul Operatiunii "Europa", a fost investigata o cauza penala care priveste o ampla retea cu ramificatii multinationale, care se ocupa cu traficul de copii in tarile din Europa Occidentala, cu predilectie Marea Britanie. In aceasta cauza au fost identificate 120 de victime, cetateni romani minori, traficati in scopul exploatarii prin comiterea de infractiuni stradale pe teritoriul Marii Britanii. Majoritatea dintre acestia fac parte din familiile persoanelor cercetate si din comunitatile pe raza carora membrii gruparii si-au extins aria de influenta, iar varstele acestora sunt cuprinse intre 12 si 18 ani", se arata intr-un comunicat al IGPR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.