Numarul celor care au solicitat certificat de detinere a armelor neletale a crescut de la 1.272, in anul 2006, la 14.322 in 2007
Potrivit Cotidianul, armele de autoaparare neletale (cu alice, cu gaze si cu gloante de cauciuc) continua sa fie usor de procurat. Detinatorul trebuie doar sa declare la politie ca a cumparat arma, in termen de cinci zile. Acesta este si motivul pentru care anul trecut numarul celor care au solicitat certificat de detinere a unor astfel de arme a crescut fata de anul precedent de peste 1.000 de ori, de la 1.272 la 14.322 in 2007. Potrivit sefului Directiei Arme, Exlozivi si Substante Toxice din Politia Romana, comisarul-sef Niculae Marinescu, a crescut si numarul celor care au vrut sa aiba arme letale sau de foc, de la 3.634 de cereri in anul 2006 la 4.121 in 2007.

„La ora actuala exista 89.000 de posesori de arma. Toti acestia detin 144.000 de arme. Dintre acestea, 42.500 sint letale sau de foc, cum ar fi cele de vinatoare ori cele pe care le folosesc politistii. Restul de 101.500 sint neletale“, a declarat, pentru Cotidianul, comisarul-sef Marinescu.

Mai mult se pare ca nici daca le detii ilegal nu este o foarte mare problema. Ziua informeaza ca Tribunalul Bucuresti a apreciat ca nu constituie pericol social fapta de a detine ilegal arme, respingand astfel propunerea procurorilor de arestare preventiva a cinci membri ai unei grupari din Piatra Neamt.

Cei cinci s-au pregatit pentru a-si urma planul prin achizitionarea mai multor arme, printr-o filiera din Italia si Spania, care ar fi coordonata de Ion Clamparu. La sfarsitul saptamanii trecute, procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pentru Adrian Marin Botez, Costel Acozmei, Vasile Sorin Mazilu, Ion Zavate si Florin Mircea Savu, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda calificata cu armament si detinere, fara drept, de arme si munitii. Potrivit Mediafax, un judecator de la Tribunalul Bucuresti, dupa audierea inculpatilor si a acuzarii, a considerat ca nu prezinta pericol social faptele relatate de procurori, dispunand cercetarea acestora in stare de libertate. Procurorii au formulat recurs impotriva deciziei de eliberare a celor cinci, care se va judeca in aceasta saptamana, la Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.