Jumatate din romance nu-si planifica sarcina, ci raman gravide "din intamplare", arata un studiu realizat de Gallup Romania
O treime (34%) din ele nu pot mentiona spontan niciun motiv pentru care este indicat suplimentul nutritiv cu acid folic in perioada de preconceptie, dupa cum precizeaza Adevarul.
Analizele de sange, ocolite

Cercetarile in domeniu au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului si poate reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale. Studiul a mai pus in evidenta faptul ca peste trei sferturi din femei, 78%, nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert, 26%, din femeile insarcinate fac acest lucru.

Numai 12% din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Nici analizele de sange nu prezinta mare importanta pentru viitoarele mamici. Desi 69% din ele spun ca isi vor face astfel de investigatii medicale, numai 43% ajung sa le faca efectiv. Din esantionul de femei insarcinate sau devenite proaspete mamici, numai 45% mergeau la ginecolog pentru controale regulate.

In schimb,Cotidianul declara ca cele mai multe femei considera ca sanatatea viitoarei mame este cea mai importanta in faza de preconceptie, in timp ce, pe parcursul sarcinii, cele mai multe femei sint atente la alimentatie. Analizele de singe nu sint o prioritate pentru viitoarele mamici, aproape 70% dintre femeile aflate in perioada de preconceptie afirmind ca isi fac sau isi vor face toate analizele inainte de a ramine insarcinate. Insa rezultatele studiului arata ca doar 43% dintre femeile insarcinate sau care au nascut recunosc ca au facut acest lucru.

Din esantionul de femei insarcinate sau devenite proaspete mamici, mai putin de jumatate (doar 45-46%) faceau controale periodice la medicul ginecolog inainte de sarcina.

Pe perioada sarcinii insa, ponderea femeilor care afirma ca merg la ginecolog in mod regulat creste la 82%. „Cercetarea ne dezvaluie o discrepanta intre modelul ideal descris de respondente si cel real privitor la comportamentele si atitudinile predominante in perioada prenatala, perioada sarcinii si cea postnatala. Datele obtinute ne releva o lipsa de informare destul de acuta privind rolul suplimentelor nutritive“, a declarat Renate Nenciu, engagement manager la Departamentul cercetari de marketing din cadrul The Gallup Organization Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.