Oficialitatile romane au tras concluzia la care "Evenimentul zilei" ajunsese inca din prima zi a disparitiei celor trei jurnalisti in Irak: Omar Hayssam este implicat in rapirea lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Pina una-alta, el a primit aseara mandat de arestare preventiva sub acuzatiile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea comiterii de infractiuni, cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro, dar este cercetat si pentru comiterea unor acte de terorism.

Investigatiile legate de aceasta din urma cauza se efectueaza in strinsa colaborare cu Grupul operativ infiintat la Palatul Cotroceni si coordonat direct de presedintele Traian Basescu. De altfel, autoritatile au confirmat inca de marti seara ca in urma monitorizarii infractiunilor comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam a rezultat ca acesta are legaturi cu persoanele implicate in rapirea jurnalistilor.
Retinut, marti seara, in mare taina, Omar Hayssam a fost audiat de procurori, timp de aproape sapte ore, si nu la Parchetul de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie - asa cum ar fi fost normal si cum stia toata presa -, ci intr-o locatie pe care pina si avocatii omului de afaceri au refuzat sa o dezvaluie.

Omar Hayssam a fost audiat in prezenta celor doi avocati ai sai, Viorel Spinu si Aurel Ciobanu. "Omar Hayssam nu a dat nici o declaratie in scris procurorilor, motivind ca starea de sanatate nu-i permite, el aflindu-se la acea ora sub efectul tranchilizantelor. Imediat dupa terminarea audierilor, in jurul orei 2.00, Hayssam a fost dus la Clinica de psihiatrie a MAI, de la Foisorul de Foc. Nu a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie", ne-a declarat avocatul Spinu. Insa el a refuzat sa divulge locul in care a avut loc intilnirea dintre omul de afaceri si autoritati. Dupa efectuarea analizelor la clinica de psihiatrie, Hayssam a fost incarcerat in arestul Directiei Cercetari Penale a IGP.

Cercetat si pentru terorism

Ieri, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca Omar Hayssam a fost retinut sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea comiterii de infractiuni, cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro. Acelasi comunicat mai arata: "In urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. In acest sens, s-a inregistrat cauza cu numarul 540/P/2005, in care se efectueaza actele premergatoare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii 535/2004 (n.r - Legea privind prevenirea si combaterea terorismului). Dar, din cauza complexitatii si problematicii operationale, in acest moment nu pot fi furnizate date suplimentare".

Acuzatiile aduse omului de afaceri nu se opresc aici. Potrivit procurorilor, Hayssam mai este cercetat alaturi de alti cetateni romani si straini pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat. Acest dosar vizeaza activitatea grupului de firme Manhattan, patronat romano-sirian. Investigatiile in acest caz au fost declansate inca de pe 4 octombrie anul trecut, cind s-au facut mai multe perchezitii la locuintele si la firmele acuzatilor.

Tepe in afaceri cu camioane Volvo

In referatul prin care procurorii au cerut arestarea preventiva a lui Hayssam se arata ca acesta ar fi prejudiciat societatile Avim Leasing, AG Viena, Afim Ro si Volvo Truck cu aproape 2 milioane de euro. Astfel, mai multe firme controlate de omul de afaceri ar fi cumparat, in leasing, 22 de camioane Volvo. In aceasta afacere, unul dintre partenerii sirianului a fost Mohammad Munaf, cel care i-a insotit la Bagdad pe cei trei jurnalisti romani.

Mai mult, in referatul inaintat de procurori instantei se arata ca, in calitate de presedinte al firmei Manhattan, Omar Hayssam a initiat si coordonat actiuni de crima organizata la care au aderat mai multi cetateni de origine araba, printre care si Omar Mohamad, fratele lui Hayssam, Munaf Muhamed si Adman Khdib. In acest dosar, anchetatorii au inceput investigatiile in urma plingerilor depuse de Mihai Precupetu, unul dintre cei care a negociat contractele de leasing, si Minel Utma, reprezentantul uneia dintre fimele pagubite.

Mai mult in duba decit in sala de judecata

Ieri la prinz, in jurul orei 13.00, Omar Hayssam a fost dus la Tribunalul Bucuresti, unde magistratii trebuiau sa decida in privinta emiterii mandatului de arestare preventiva. Omul de afaceri a fost transportat cu o duba a politiei, fiind insotit de 12 mascati ai trupelor speciale. Odata ajunsi in curtea instantei, Hayssam a fost tinut in masina mai bine de sase ore, si asta pentru ca procurorii au trimis dosarul inculpatului foarte tirziu, in jurul orei 15.00. Timp de alte doua ore si jumatate, dosarul a fost studiat de catre judecatorul care a preluat cazul. La ora 17.30, pina sa inceapa audierile, presedintele Tribunalului Bucuresti i-a anuntat pe ziaristii prezenti ca Hayssam a solicitat in scris ca audierea sa fie facuta in absenta reprezentantilor mass-media. In aceste conditii, jurnalistii au fost nevoiti sa iasa din sala de sedinte.

O ora mai tirziu, omul de afaceri a fost dus de mascati in fata instantei, care insa a aminat sedinta pentru inca o jumatate de ora pe motiv ca avocatii lui Hayssam au cerut sa studieze dosarul in care acesta urma sa fie arestat.

La ora 19 si citeva minute au inceput si audierile. Dupa doua ore, judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis sa emita pe numele Hayssam un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, sub acuzatiile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Decizia instantei bucurestene nu este definitiva, ea putind fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Un zvon halucinant: unul dintre ziaristi, complice la rapire?!

Despre soarta celor trei jurnalisti rapiti in Irak autoritatile nu au mai pomenit nimic in cursul zilei de ieri. Zvonurile insa au continuat sa bombardeze redactiile din Capitala. Unele se refereau la faptul ca jurnalistii ar fi deja in siguranta la Ambasada Romaniei din Irak. In altele se sustinea ca pina la inchiderea editiei nu fusesera eliberati decit Miscoci si Ohanesian, Marie-Jeanne Ion aflindu-se inca in miinile rapitorilor. A existat si o a treia varianta conform careia cei trei nu ar fi fost inca descoperiti de salvatori. Dar cea mai socanta informatie a fost cea transmisa de corespondentul Antenei 1 la Bagdad, Mile Carpenisan. Acesta, voalat, a lansat ideea conform careia ziaristii ar fi la aceasta ora in custodia coalitiei care ii ancheteaza si asta pentru ca unul dintre ei ar putea fi complice la rapire.

Descinderi in forta

In timp ce omul de afaceri Omar Hayssam era audiat, in noaptea de marti spre miercuri zeci de politisti, jandarmi si procurori au descins, simultan, la locuintele si firmele acestuia si ale complicilor lui. In timpul perchezitiilor, anchetatorii au ridicat documente si acte contabile care ar putea dovedi vinovatia celor implicati in afacerile derulate de Hayssam. Descinderile au inceput la putin timp dupa ce sirianul a fost ridicat de fortele speciale ale MAI si s-au incheiat miercuri, in jurul orei 3.00. Anchetatorii sustin ca aceste actiuni vor continua si in zilele urmatoare, cind mai multi apropiati ai familiei Omar vor fi chemati sa raspunda la intrebarile procurorilor.

Familia Miscoci are incredere doar in guvern

Mama, tatal si sora lui Sorin Miscoci au rupt relatia cu presa. Cu toate acestea, printr-un truc gazetaresc am aflat ca familia tinarului rapit in Irak comunica numai cu guvernul.

"Pastram legatura strinsa cu reprezentantii guvernului, de la care primim zilnic informatii. Nu va pot spune ce discutam cu ei, pentru ca poate am pune in pericol viata lui Sorin. Noi sintem mai optimisti acum si speram ca fratele meu sa revina foarte repede acasa. Ne rugam pentru asta", a declarat Dana, sora cameramanului de la Prima TV.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.