Turistii care vor alege sa-si petreaca concediul pe litoral la inceputul sezonului estival risca sa nu gaseasca pe plajele romanesti decat ruinele teraselor si a celorlalte puncte de agrement cu care ne-am obisnuit de ceva ani. Aceasta pentru ca, in cateva saptamani, toate vor fi demolate si ridicate de autoritati, dupa ce Ministerul Mediului a luat decizia de reziliere a tuturor contractelor de inchiriere a plajelor. Administratia Nationala Apele Romane(ANAR) sustine ca a definitivat strategia de management integrat a plajelor , "care tine cont de normele europene in ceea ce priveste suprafata de plaja si numarul de salvamari".

Primii turisti germani vin pe 10 mai

Dupa ce ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat saptamana trecuta rezilierea unilaterala a tuturor celor 198 de contracte de concesiune care aveau ca obiect portiuni de plaja de la Marea Neagra, marii tour-operatori au anuntat ca este posibil ca, din aceasta cauza, sa scada numarul turistilor straini care ne vor vizita in 2005. Este si cazul reprezentantului in Romania a tour-operatorului german TUI, care apreciaza inoportune deciziile de anulare a contractelor de inchiriere a plajelor si de renuntare la unele investitii incepute in Mamaia. "Ponderea numarului mare de turisti straini este data nu atat de ritmul de renovare a bazei hoteliere, ci de cel de dezvoltare a mediului inconjurator spatiului de cazare, care reprezinta motivatia de baza a petrecerii vacantei intr-o anumita destinatie, prin componentele sale - plaja, sport, agrement, distractie, siguranta", a afirmat Ciprian Popescu, directorul unei agentii care reprezinta tour-operatorul TUI.

El ne-a declarat ca prima serie de turisti germani este programata sa soseasca in Romania pe 10 mai, situatia fiind delicata datorita faptului ca in brosuri sunt prezentate hotelurile, impreuna cu plajele lor, iar potrivit contractelor, fiecare turist trebuie sa aiba la dispozitie, gratuit, sezlong si umbreluta proprie. "TUI nu are plaja in Romania, dar clientul vine in primul rand pentru aceasta", ne-a mai declarat Popescu. El opineaza ca va fi foarte greu pentru societatea care se va ocupa de managementul integrat al plajelor sa gestioneze o asemena suprafata, ceea ce presupune o logistica si o forta materiala foarte mare.

La randul sau, primarul Radu Mazare a declarat pentru Mediafax ca toate investitiile realizate de Primarie, inclusiv cele in agrement si siguranta, au fost facute in concordanta cu cerintele marilor tour-operatori. Potrivit lui Mazare, acest lucru a determinat cresterea numarului de turisti straini adusi de acest firme in Romania. Intre timp, agentii economici ale caror contracte de inchiriere a plajelor au fost anulate si-au angajat avocati pentru a da in judecata Ministerul Mediului, mai ales ca au primit o somatie de demolare a barurilor de pe plaja in termen de sapte zile de la data comunicarii.

Autoritatile incep sa dea inapoi

Directorul general al Administratiei Apele Romane, Aurel Pana, catalogheaza aceasta problema ca fiind "falsa", in conditiile in care institutia pe care o reprezinta gestioneaza de ani buni plajele autohtone. El a reamintit faptul ca cele 198 de contracte au fost "ilegale", iar "fosta Administratie a cedat drepturile sale legale de monopol in ceea ce priveste gospodarirea plajei si a purces la asa-zisa realizare a contractelor de prestari-servicii prin care a transmis gospodarirea plajelor pentru zece ani la hoteluri, cinci ani pentru unitatile de alimentatie publica si un an pentru restul". Pana a punctat faptul ca turistii nu vor mai plati taxe pentru a avea acces la umbrelute si sezlong, iar plajele nu vor mai fi ingradite.

Surse din cadrul Autoritatii pentru Turism ne-au declarat ca deja s-a propus hotelierilor o formula de "redimensionare" a suprafetei plajelor care vor fi alocate hotelurilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.