80.000 de copii din Romania asteapta cel mai ravnit cadou de sarbatori: imbratisarea parintilor
Adevarul dezvaluie drama zecilor de copii capsunari ramasi singuri, copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sunt in cautarea unui dram de afectiune pe care-l gasesc fie la rudele spre care au fost dati in ingrijire, fie la dascalii din scolile unde acestia invata.

Fireste, parintii nu pot fi inlocuiti de nimeni, iar acest lucru se simte mai mult ca oricand in preajma sarbatorilor de iarna. De aceea, cel mai frumos cadou pe care l-ar putea primi de la Mos Craciun ar fi o imbratisare din partea celor care le-au dat viata.

Pentru cei mai multi din profesorii si invatatorii Scolii "Principesa Elena Bibescu" din Barlad, fiecare zi are o conotatie speciala. Si asta, pentru ca, odata ce-au pasit pragul institutiei, sunt intampinati de elevi ce-i imbratiseaza si le strang mana. Sunt copii ai caror parinti au luat calea pribegiei pentru a depasi problemele financiare determinate de lipsa locurilor de munca.

Profesori, iubiti ca parintii

In aceasta situatie se afla aproximativ 50 de copii care invata la Scoala nr. 5. In cazul a 25 de elevi, ambii parinti sunt plecati, ei fiind lasati in grija bunicilor sau a altor rude. Alti 25 de elevi au doar pe unul dintre parinti plecat.

Un sentiment aparte il incearca, zi de zi, si directoarea acestei scoli, prof. Maricela Popa, care marturiseste ca, in cei 32 de ani de activitate in invatamant, nu i-a fost dat sa traiasca asa ceva. „Cum v-ati simti cand, intrand in scoala, cinci-sase elevi te imbratiseaza si iti pun intrebari ca unui parinte? Ca dascal, iti este dat sa traiesti multe momente de bucurie sau de tristete, dar dragostea copiilor o intalnesti foarte rar", a precizat prof. Maricela Popa, directoarea acestei unitati scolare.

"Ne este asa de dor de ei, dar ce putem face?"

Cat de mult ii afecteaza pe copii dorul de parinti se poate deslusi pe chipurile lor triste, ce nu vor spune niciodata cate lacrimi au varsat si cate nopti n-au putut inchide un ochi. "Cand au plecat parintii mei, m-am simtit multa vreme foarte rau. Au plecat la munca pentru a strange bani ca sa ne cumparam o casa, caci locuim in prezent la bunici.

Am ramas cu sora mea mai mare, care invata la liceu. Ne este asa de dor de ei, dar ce putem face? Eu m-am atasat mai mult de doamna profesoara de limba romana si imi este ca o a doua mama", marturiseste I. P., eleva in clasa a V-a. Intreband-o ce-si doreste de la Mos Craciun, cu greu a reusit sa nu izbucneasca in lacrimi. "Vreau sa vina parintii mei acasa de Craciun!
Ar fi cel mai frumos cadou pe care l-as putea primi... Numai ca nu se poate, situatia financiara nu le permite. O sa impodobesc bradul cu sora mea si ne vom gandi si la ei, ca si cum ar fi langa noi. Daca vine Mosul, o sa-i spunem ca sunt pe aici pe undeva si ca nu sunt plecati departe", a mai marturisit eleva I. P.

Potrivit statisticilor Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului in Romania sunt 80.000 de copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate.

Potrivit Ziua, un adolescent in varsta de 16 ani, din localitatea aradeana Cladova, s-a sinucis, miercuri noaptea, cu arma de vanatoare a tatalui sauTanarul, pe nume Gheorghe Blaj, locuia cu bunica lui, parintii si sora fiind plecati la munca in Spania. De cateva zile ramasese singur acasa, bunica sa internandu-se in spital. Adolescentul si-a petrecut noaptea de meircuri intr-un bar, cu niste prieteni. In jurul orei unu noaptea, ajuns acasa, si-a sunat sora din Spania si a anuntat-o ca se va sinucide. Nu a spus motivul pentru care recurge la acest gest. Speriata, fata a alertat un unchi, dar barbatul a ajuns prea tarziu la locuinta lui Gheorghe Blaj. L-a gasit mort, in curtea casei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.