Toate statiunile montane sunt pregatite pentru sporturile de iarna si, daca va grabiti, aveti sanse sa mai prindeti un loc la pensiuni

Potrivit Adevarul, zapada care a cazut din belsug, in ultimele doua zile, i-a mobilizat deja pe iubitorii sporturilor de iarna. Seful Salvamont Sinaia, Adrian Dascalu, avertizeaza insa ca, peste noapte, temperaturile coboara si pana la -22 de grade Celsius.

Stratul de zapada pe partiile din Sinaia si Azuga atinge jumatate de metru, la Poiana Brasov masoara peste 60 cm, iar pe partiile din Predeal depaseste 70 cm.

Partiile Sorica si Cazacu din Azuga, cat si cele din Predeal si din Poiana Brasov beneficiaza de instalatii de nocturna. In Sinaia, o calatorie cu telecabina pana la Cota 2000 (urcare-coborare) costa 40 lei/adult si 20 lei/copil. La Poiana Brasov, o calatorie dus-intors cu telecabina este 20 de lei, iar la Predeal, o cartela cu cinci calatorii pentru teleschi, 43 de lei.

O alta atractie a iernii care ar putea fi o sugestie pentru devoratorii de distractii turistice ar fi "Cetatea de Gheata" din Transfagarasan. Tot Adevarul dezvaluie ca ziditorul de nameti Aurelian Nica ridica o copie din omat a cetatii Poienari, a lui Vlad Tepes.

Probabil ca nu e om care sa nu fi facut, in copilaria lui, o cetate din zapada. Asta, cand erau iernile ierni, chiar si la Bucuresti. Acum, trebuie sa urci muntii, pana la cel putin 1.500 de metri altitudine, ca sa dai de omat adevarat. Si tot acolo, mai precis in Fagaras, am intalnit un om in toata firea, Aurelian Nica, ajutat de alti cinci oameni in toata firea, care zidesc troiene, sa le dea forma cetatii Poienari, cea a lui Vlad Tepes. Frigurosul castel, in zidurile caruia intra omat cat sa incapa in peste 300 de camioane, isi va deschide portile pe 22 decembrie.

Munceau de zor oamenii, cu lopeti si cofraje, cand am ajuns in acel loc. Asta se intampla pe Transfagarasan, la doi pasi de cabana Capra. Noroc ca vremea a fost buna, soseaua era curatata, chiar daca am trecut ca printr-un "tunel" alb, pentru ca in zona asta stratul de nea masoara aproape un metru.

Mortarul alb

Programul de lucru e cat ziua de mare. Daca la baza constructiei vezi omat pur si simplu, tasat cu claparii, partea superioara, in schimb, e "desenata" de conturul drept al caramizilor albe, obtinute dintr-un amestec de zapada si apa, care in limbajul constructorilor se cheama "fir". Mesterul imi povesteste despre cele 22 de feluri de zapada, asa ca in functie de "modul de cristalizare a omatului" stie cata apa sa adauge, ca sa iasa "mortarul" de calitate, pe care apoi, dupa ce s-a intarit, il taie in blocuri de 75 de centimetri lungime si 50 latime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.