Violenta domestica, dar mai ales cea asupra copiilor este un fenomen prezent in toate tarile lumii, dar care ramane in mare masura ascuns, fiindca cei agresati se tem sa vobeasca
Cei mai vulnerabili la violente sunt minorii cu varste mai mici, cu dizabilitati sau cei care apartin minoritatilor. Astfel, potrivit unui raport privind violenta asupra copiilor realizat de Secretarul General al ONU, lansat astazi la Bucuresti, acest fenomen exista in toate tarile lumii, in toate culturile, indiferent daca familiile au o buna educatie sau nu, ori daca sunt sarace sau bogate. Actele de violenta au loc in familie, scoala, institutii de ingrijire alternativa si unitati de detentie, in locurile in care copii muncesc si in comunitati.

Potrivit Cotidianul, „O palma“ e necesara pentru a disciplina copilul, cred unii parinti, insa studiul ii avertizeaza ca efectele pe termen lung se pot concretiza in „vulnerabilitatea la probleme de durata pe plan social, emotional si cognitiv si comportamente care pun in pericol sanatatea“, cum ar fi anxietatea, tulburari depresive, halucinatii, tulburari de memorie sau comportament agresiv. Expertul spune ca nu trebuie permisa nici macar aceasta forma de violenta.

Pinheiro aminteste si de un alt tip de vatamare aparent nevizibila, numit „sindromul copilului scuturat“ - abuzarea copiilor mici scuturindu-i -, care este legat in mod frecvent de lovituri la cap sau de grave vatamari la nivel cerebral, potrivit cercetarilor din diferite tari. Insa, violenta este asociata si cu efecte fiziologice, pe termen lung, atunci cind copilul a fost expus de mic la agresiuni severe, mai arata studiul ONU. Riscurile includ „boli de plamini, ale ficatului si ale inimii, bolile cu transmitere sexuala si moartea intrauterina in timpul sarcinii“. Iar la maturitate, acesti copii ajung sa fie violenti chiar ei cu partenerii de viata si au tentative de suicid, potrivit cercetarii.

Nici violenta psihologica nu ramine fara urme. Insultele, injuriile, izolarea, indiferenta agresiva sau subaprecierea de catre parinte afecteaza dezvoltarea psihologica a copilului, mai arata studiul ONU.

La noi in tara au mai fost tentative de combatere a violentei asupra copiilor ca cea initiata de Salvati copii impreuna cu Reprezentanta UNICEF Romania, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Institutul de Stiinte ale Educatiei si Institutul de Criminalistica.

Pe langa violenta juvenila, in Romania exista o mare raspandire a violentei domestice, iar cele mai agresate sunt femeile. Potrivit Romania libera, scopul campaniei desfasurata intre 25 noiembrie si 10 decembrie a fost sensibilizarea romanilor la violentele petrecute in familie. Oamenilor li se va recomanda in continuare sa intervina daca ei cunosc cazuri de femei si copii agresati si sa solicite interventia politiei. In acest an, au fost instruiti 80 de politisti care sa actioneze atunci cand sunt solicitati sa aplaneze conflictele in familii care pornesc, in cele mai multe cazuri, de la gelozie si consumul de alcool.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.