Chiar daca teoretic toata lumea are dreptul la retete compensate, numai bolnavii cronici beneficiaza, de regula, de medicamente la pret redus
Bolnavii cronici din Romania si-au invatat bine lectia: la fiecare inceput de luna iau cu asalt cabinetele medicilor de familie si apoi farmaciile, de frica sa nu ramana fara medicamente. Si asta pentru ca plafoanele la medicamente se epuizeaza in maximum 10 zile. Potrivit prof. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, situatia va fi neschimbata si in 2008.

„Sufar de o boala respiratorie cronica si am nevoie de tratament lunar. Pentru a nu ramane fara medicamente, ma duc mai intai la doctor sa-mi dea reteta si apoi la farmacie, in primele zile ale fiecarei luni. Stiu ca altfel risc sa platesc integral reteta, deoarece plafoanele de medicamente din farmacii se topesc de la o zi la alta si nu-mi permit sa dau jumatate din pensie pe pastile", ne-a marturisit bucuresteanca Ioana Andrei.

Daca multi dintre bolnavii cronici si-au invatat deja lectia, mai greu le este persoanelor care se imbolnavesc catre sfarsitul lunii si care, teoretic, ar avea si ei dreptul la retete gratuite sau compensate.
Farmacistii vor sa mute plafonul in carca medicilor de familie

"Putini sunt cei care inteleg ca nu farmacistii sunt vinovati pentru epuizarea unui plafon valoric impus de Casa de Asigurari. Suntem singura tara din lume in care exista acest plafon, care il determina pe farmacist sa uite de deontologie si sa refuze o reteta. Nu stiu de ce se insista pe mentinerea plafonului", ne-a spus prof. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.