Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a propus modificarea Codului Penal pentru ca fenomenul violentei in familile sa fie declarat infractiune, dar si pentru introducerea unor masuri de protectie a victimei si de pedepsire a agresorului, a declarat presedintele institutiei, Mihaela Mostavi.

Potrivit lui Mostavi, Agentia a prezentat Ministerului Justitiei un program de masuri pentru modificarea Codului Penal, pe care ministerul le-a apreciat "ca fiind de valoare", masuri care trebuie sa fie sustinute si de Parlamentul Romaniei, informeaza NewsIn.

Printre masurile propuse de ANPF se numara interdictia pentru agresor de a ramane sau de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata, introducerea ordinului de protectie, precum si a interdictiei de a contacta victima sau membrii familiei acesteia prin orice mod direct sau indirect. De asemenea, ar putea fi introdusa obligativitatea ca agresorul sa participe la programe de consiliere psihologica si de reintegrare sociala.

Totodata, persoana care a savarsit un act de violenta domestica ar putea primi interdictia de a se apropia de locuinta familiei sau de locul in care victima isi desfasoara activitatea. Mostavi a mai precizat ca o modalitate de a-l face pe agresor sa constate gravitatea faptei este si inlocuirea amenzii cu pedeapsa cu inchisoarea sau cu munca in folosul comunitatii.

Potrivit unei statistici a ANPF, data publicitatii saptamana trecuta, aproape 7.000 de persoane au fost victime ale violentei in familie, la nivel national, pana in luna octombrie, din care 4.463 de femei si 1.720 de barbati, agresiunea cel mai des intalnita fiind cea fizica. Statistica ANPF indica si faptul ca 59% dintre barbatii victime ale violentei in familie sunt minori, in timp ce un procent de 77% dintre victimele de sex feminin sunt persoane adulte.

Presedintele ANPF, Mihaela Mostavi a participat astazi la masa rotunda "Opriti violenta domestica impotriva femeii!", eveniment care inchide campania nationala de combatere a violentei in familie, impotriva femeii, care s-a desfasurat in perioada 28 noiembrie - 10 decembrie.

Campania a fost organizata de ANPF si de Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, in contextul international al unor evenimente asemanatoare care s-au desfasurat in toate tarile membre ale Consiliului Europei. Initiativa apartine Consiliului Europei, in vederea constientizarii gravitatii fenomenului violentei in familie, ca violare a drepturilor omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.