Taxele platite in exces trebuie sa fie returnate in baza legislatiei nationale, chiar si fara o decizie a Curtii Europene de Justitie, intrucat legislatia nationala trebuie sa respecte dreptul cetatenilor Uniunii Europene la tratament egal, in spiritul principiului echivalentei, au explicat reprezentanti ai Comisiei Europene.

Astfel, cei care au platit taxe excesive, conform actualei legislatii, nu trebuie sa fie defavorizati in raport cu cei care vor plati taxe pentru aceleasi bunuri, dupa ce taxa va fi modificata, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, legislatia trebuie sa aiba prevederi detaliate prin care sa inlesneasca exercitarea acestor drepturi. Prin urmare, legislatia nationala trebuie sa respecte dreptul comunitar care confera aceste drepturi cetatenilor europeni. In schimb, decizia de a introduce o astfel de prevedere in legislatia modificata este la latitudinea autoritatilor romane.

Potrivit acelorasi surse, sumele platite in exces ar putea fi returnate si in baza actualelor prevederi ale Codului de procedura fiscala al Romaniei care ofera aceasta posibilitate.