La primele alegeri europarlamentare, Romania s-a confruntat cu cel mai mare absenteism din istorie.

Din totalul celor 18.254.597 de alegatori cati are Romania, s-au prezentat duminica la urne doar 5.370.171, adica 29,46%, in timp ce la referendum au participat 4.841.561 de persoane (26,46%). Odata cu primele alegeri europarlamentare, Romania s-a confruntat cu o rata mare de absenteism, neparticiparea masiva la urme fiind preconizata de unii analisti. „Evenimentul zilei” va supune analizei sase motive pentru care romanii au ignorat scrutinul de duminica.

1 Dezinteres/lehamite

Unul dintre principalele motive ale absenteismului la vot a fost dezinteresul cu care romanii au inceput sa priveasca politica si clasa politica in general, aceasta fiind perceputa ca o „casta” care are propriile ei scopuri si preocupari, diferite de agenda poporului. Vremurile de aur ale democratiei romanesti din 1991 si 1996 - cu prezente la urme impresionante - au trecut.

Dupa Revolutia din 1989, pasiunea pentru politica a inceput sa se estompeze, iar entuziasmul a disparut. Romanii au devenit mult mai rationali, sceptici, preferand sa se intrebe ca-n poiana lui Iocan: „Eu cu ce ma aleg daca votez?”. Interminabilele scandaluri au provocat o lehamite evidenta fata de clasa politica si politica, in special.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.