Inca doua medicamente au fost retrase de pe piata romaneasca, dupa ce comisia Agentia Europeana a Medicamentului a stabilit ca rata de mortalitate in randul pacientilor care utilizeaza aceste medicamente este foarte ridicata.

Tracylol si Gordox sunt folosite mai ales in cazul pacientilor care au suferit interventii chirurgicale si ajuta la prevenirea pierderilor de sange. Problema este ca in Romania nu exista inca inlocuitori pentru cele doua medicamente.

Agentia Nationala a Medicamentului din Romania a retras autorizatiile de punere pe piata a celor doua medicamente si urmeaza sa retraga si autorizatiile de producere a acestora.

"Retragerea este generata de o procedura europeana. S-a suspendat comercializarea, dar pentru ca in Romania nu exista inlocuitori pentru aceste medicamente, acestea pot fi eliberate la cererea medicilor sub atenta monitorizare. Asta pana cand aducem un inlocuitor", a explicat Raluca Badulescu, vicepresedinte ANM.

Retragerea celor doua medicamente nu este singulara. Anul acesta au mai fost retrase de pe piata alte 24 de medicamente. Si asta pentru ca in majoritatea cazurilor substanta activa din compozitia acestora era in concentratie mult prea mica decat cea standard. Un exemplu in acest sens sunt Vigantolete si Eferalgan.

Desi in farmacii exista inlocuitori pentru cele 24 de medicamente retrase, pretul acestor medicamente este mult mai mare.

"Noi am gasit foarte multi inlocuitori pentru medicamentele retrase. Depinde acum si de varsta pacientului. Sunt echivalente, dar foarte multi pacienti opteaza pentru varianta de import", a sustinut Rodica Sava, farmacist.

Alte sase medicamente de productie romaneasca ar putea fi retrase de pe piata la inceputul anului viitor. Companiile producatoare sustin ca fabricarea acestor substante este mult prea costisitoare. In plus, acestea ar trebui sa retehnologizeze liniile de productie pentru a le aduce la standarde europene. Societatile sustin ca investitiile sunt mult prea mari si nu pot fi amortizate.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.