Mai bine de 200.000 de romani sufera de poliartrita reumatoida, iar numarul lor este in continua crestere, au anuntat medicii de specialitate reuniti intr-un congres la Sinaia la sfarsitul saptamanii trecute. Aceasta boala este una extrem de severa si de mutilanta atat fizic, cat si psihic.

Simptomele poliartritei reumatoide se confunda cu reumatismul, insa tratamentul pentru reumatism in aceasta afectiune este total contraindicat, pentru ca ii accelereaza evolutia si distruge iremediabil cartilagiile. Poliartrita reumatoida prezinta o evolutie rapida si severa, cu aparitia precoce a deformarilor articulare si a handicapului motor. "Din nefericire, exista multi medici de familie care nu cunosc bine aceasta boala si comit greseala capitala de a recomanda tratamentul pentru reumatism. In urma unor tratamente gresite, multi pacienti au ramas cu diverse tipuri de handicap pentru tot restul vietii", ne-a declarat Catalin Codreanu, directorul Centrului Metodologic de Reumatologie Bucuresti.

Este cazul Eugeniei Puscas, 47 de ani, care in urma cu trei ani a acuzat dureri cumplite la incheietura mainii drepte. Medicul a decis sa-i puna mana in ghips, desi radiografiile aratau clar ca nici un os nu este rupt. Dupa zece zile, oasele de la incheietura s-au sudat de parca n-au fost niciodata mobile. In scurt timp au fost afectate toate articulatiile. Pentru a putea merge la medic, o data la doua saptamani, de altfel singurele iesiri din casa, sotul o cara in brate pana la masina si inapoi.

"Din cauza durerilor, nu puteam dormi decat singura si in toiul noptii bateam cu telecomanda in perete, ca sa ma duca sotul la toaleta. Nici nu puteam rupe hartia igienica", ne-a declarat Eugenia Puscas. Abia dupa un an i s-a pus diagnosticul corect, destul de tarziu insa, pentru ca au ramas multe sechele.

Din totalul celor afectati de aceasta boala, doar 600 de oameni pot beneficia de tratamentul care le poate reda viata normala, deoarece costul pe un an al medicatiei pentru un pacient este 1.500 de dolari.

Aceasta boala poate aparea la orice varsta, dar se manifesta in special intre 30 si 40 de ani.
Peste jumatate dintre pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii cinci ani de boala, iar la fiecare al zecelea pacient cu poliartrita reumatoida se manifesta o invaliditate grava in primii doi ani de evolutie. Complicatiile bolii determina o scurtare a duratei medii de viata cu cinci pana la zece ani.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.