Scuza bugetelor austere, pe care o invoca de fiecare data autoritatile romane, nu poate fi plauzibila in cazul alocatiilor pentru hrana din diverse institutii. Pentru ca inechitatile dintre sumele prevazute nu pot fi explicate. Sau poate ca va exista cineva care sa ne explice cum este posibil ca un detinut sa aiba o alocatie de hrana de 320.109 lei pe zi, iar un soldat al Armatei Romane sa beneficieze de doar 18.233 de lei pe zi.

Probabil ca ziua este mai lunga pentru cei aflati in puscarie, iar soldatul roman este antrenat, prin infometare, pentru zilele negre ce vor urma cand va fi inapoiat societatii, o societate in care nivelul de trai se incapataneaza sa scada. Nici bolnavii nu o duc prea bine, daca luam in considerare ca unui pacient i se aloca doar 47.000 de lei pe zi, cu 1.129 de lei mai putin chiar decat unui abonat la cantina saracilor.

Nenumaratele verificari intreprinse de diferite organizatii pentru protectia drepturilor omului prin penitenciare au evidentiat o seama de aspecte negative, reprezentantii acestora solicitand conducatorilor institutiilor respective sa se implice in imbunatatirea calitatii vietii detinutilor.

Astfel, cu timpul, cei privati de libertate in urma savarsirii de infractiuni au ajuns sa beneficieze de conditii de lux, inchisorile devenind oarecum hoteluri fara iesire. Stabilirea unei alocatii de 320.109 lei pentru hrana intr-o singura zi spune foarte mult despre aceste conditii. Cei mai multi dintre cetatenii nostri nici nu-si permit sa cheltuiasca atat de multi bani in fiecare zi. Grija fata de detinuti se manifesta si prin atentia cu care este urmarit numarul de calorii ce revine fiecarui chirias al inchisorilor. Hrana bogata nu este singura care contribuie la "binele general" din puscariile romanesti.

Detinutii, al caror numar este de 45.000, au in celule televizoare si casetofoane, precum si posibilitatea de a invata limbi straine, cu profesori angajati special in acest scop. La polul opus se afla amaratul de soldat roman, care este nevoit sa inghita in fiecare zi aceeasi fasole bine cunoscuta de decenii pe la noi sau aceleasi verze si ciorbe lungi si fara gust. Dar soldatul roman trebuie sa stie si sa invete sa indure foamea si frigul. Cel putin asa pare sa sugereze politica practicata de Ministerul Apararii Nationale. Pentru ca soldatul roman poate fi batjocorit fara scrupule, in conditiile in care serviciul militar este inca obligatoriu. Cum altfel se poate denumi decat batjocura suma de 18.000 de lei pe zi, echivalenta cu doar doua paini!

Bolnavi infometati

Desi un om bolnav ar trebui, teoretic, sa manance mai bine, pentru o insanatosire grabnica, acest lucru nu s-a intamplat si nu se intampla prin spitalele romanesti. Bine nu poti manca decat daca ti se aduce de acasa, caci hrana din spitale este renumita prin proasta ei calitate. Nici nu ar putea fi altfel atata timp cat Ministerul Sanatatii a alocat, in acest an, doar 47.000 de lei pe zi pentru un bolnav. Acest nivel al alocatiei, se stipuleaza in Hotararea de Guvern nr.839/2004 privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si din crese, poate fi depasit la solicitarea persoanelor fizice beneficiare cu suportarea de catre acestea a cheltuielilor suplimentare.

Adica daca vrei sa mananci mai bine, platesti. Tot in acest HG sunt prevazute alocatii de hrana pentru bolnavii de HIV/SIDA, de 90.000 de lei pe zi, adulti, si 67.000 de lei, copii. 90.000 de lei/zi au si bolnavii de TBC, neoplazicii, hepaticii si diabeticii, precum si bolnavii arsi. Lauzele internate au o alocatie de hrana de 63.000, iar bolnavii psihic beneficiaza de o suma de 70.000 de lei. Referitor la acestia din urma, chiar daca alocatia este consistenta comparativ cu a altor bolnavi, trebuie precizat ca in aproape toate raportele de control din unitatile sanitare de profil au fost constatate grave nereguli in asigurarea hranei pentru acesti bolnavi.

Strainii de la 'Ana Aslan>>, privilegiati

Pe lista alocatiilor de hrana din HG839/2004 apare si o categorie privilegiata. Este vorba despre bolnavii straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", care au o alocatie de hrana de 126.000 de lei, fiind practic cea mai mare alocatie de hrana pentru pacientii din spitalele romanesti. Referitor la acest aspect, dr. Maria Georgescu, director general al Institutului "Ana Aslan", a afirmat ca exista anumite tari, cum ar fi Turcia, cu care Romania are incheiate conventii, tratamentul bolnavilor care provin din aceste state fiind suportat din bugetul asigurarilor de sanatate. "Nu le poti da strainilor mancare ieftina, ei trebuie sa manance bine si cei mai multi isi platesc. Cei mai multi straini veniti la tratament au un meniu de 10 dolari pe zi", ne-a declarat dr. Maria Georgescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.