Gaura din stratul de ozon a atins anul trecut maximul istoric: 27 de milioane de kilometri patrati. Datele provin de la Organizatia Meteorologica Mondiala, organism care, in coloborare cu savanti din toata lumea, monitorizeaza evolutiile climaterice
Precedentul record negativ data din 2003. In ritmul actual in care se actioneaza impotriva stoparii fenomenului, termenul cel mai realistic pentru inchiderea gaurii din stratul de ozon este anul 2060.


TOXIC. Studiile au aratat ca produsele chimice, in principal halonii, cluorofluorocarbonatii, bromura de metil, sunt responsabile de rarefierea stratului de ozon. Aceste produse mai sunt inca folosite la frigidere, instalatiile de climatizare, fabricarea produselor cosmetice, stingerea incendiilor etc. Bromura de metil s-a folosit zeci de ani la dezinfectia materiilor prime destinate exportului, precum si a terenurilor destinate anumitor culturi. Tarile industrializate s-au angajat ca pana in anul 2030 sa suprime folosirea hidrocluofluorocarbonului. Romania este tara semnatara a Protocolului de la Montreal si s-a angajat sa opreasca productia substantelor chimice inamice stratului de ozon si sa le inlocuiasca prin altele mai putin nocive. Metanul, oxidul nitros si dioxidul de carbon sunt gaze de sera care exercita o influenta, inca necuantificata cu exactitate, asupra distrugerii ozonului. Opiniile expertilor cu privire la evolutia distrugerii stratului de ozon sunt diferite, dar nimeni nu exclude o inrautatire a situatiei ca urmare a poluarii excesive a atmosferei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.