Ministrul spaniol de Interne a discutat cu cel italian despre expulzarile romanilor in urma cu citeva saptamini, in timp ce Bucurestiul a fost luat prin surprindere

Autoritatile de la Madrid se declara linistite in privinta posibilitatii unui exod al imigrantilor romani din Italia catre Spania, in ciuda avertismentelor lansate in presa spaniola de organizatiile de romani din Peninsula Iberica. Motivul este simplu: spre deosebire de Guvernul roman, guvernul spaniol negociaza cu Italia de mai multe saptamini pe tema legii privind expulzarile. Madridul se temea, inca de la initierea proiectului legislativ italian, ca imigrantii romani goniti din Italia ar putea alege Spania ca destinatie in numar masiv. "La Ministerul de Interne discutam de citeva saptamini cu autoritatile italiene in scopul de a evita efecte negative pe teritoriul spaniol", a anuntat joi secretarul de stat spaniol pentru Securitate, Antonio Camacho. "Chiar si ministrul spaniol de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a discutat de curind acest subiect, la Varsovia, cu colegul sau italian", a declarat Camacho.

Secretarul de stat spaniol a tinut sa sublinieze ca, desi la inceput "a existat o preocupare a guvernului", acum nu exista nici un indiciu ca un val important de romani din Italia s-ar indrepta spre Spania. Madridul a primit asigurari de la Roma ca decretul de expulzare a imigrantilor care prezinta pericol social va fi formulat in asa fel incit nu vor exista riscuri pentru Spania. "Este vorba de expulzari individuale, nu masive, ce sint supuse controlului judiciar, pe linga faptul ca se garanteaza ca vor fi expulzati catre teritoriul roman", a explicat Camacho.

Totusi, romanii din Spania nu se refereau la venirea celor expulzati din Italia conform decretului, ci la un posibil exod al celorlalti imigranti, determinat de atitudinile rasiste ale italienilor declansate de crima comisa de Romulus Mailat la Roma. In continuare, reprezentantii organizatiilor de romani din Spania sustin ca pericolul acesta exista, chiar daca nu s-a materializat inca. Angela Placsintar, presedintele Asociatiei Imigrantilor din tarile din est, a declarat pentru Cotidianul ca venirea unui numar masiv de imigranti romani din Italia ar avea efecte negative. Nu este vorba numai de faptul ca ar putea veni infractori, ci si de faptul ca cei veniti in scopuri cinstite nu si-ar gasi locuri de munca in Spania, in conditiile in care somajul a crescut deja in Peninsula Iberica. Daniel Tecu, presedinte al asociatiei romanesti ADERE din Spania, crede si el ca exista posibilitatea ca imigrantii din Italia sa fie atrasi de zone precum Madrid si Comunitatea Valenciana, unde au deja rude si prieteni.

Secretarul de stat spaniol pentru Imigratie, Consuelo Rumi, a simtit nevoia sa traga un semnal de alarma, astfel incit romanii sa nu fie discriminati: "Nu se poate demoniza sau incrimina un colectiv ce apartine unei anumite tari, iar in acest caz vorbim despre romani, doar pentru ca exista cetateni din aceasta tara care comit delicte", a declarat oficialul. "Sint sute de mii de romani care traiesc in Spania in mod legal, care lucreaza cu un contract legal", a adaugat Rumi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.