Presa din Cizma evita sa relateze despre romanii care mor la locul de munca din cauza nerespectarii normelor de protectie de catre angajatori

Romanii despre care nu vorbeste nimeni in Italia sunt in mare parte cei care muncesc din greu sa isi intretina parintii si copiii ramasi in tara.

Cara saci de ciment 12 ore pe zi, pentru un salariu care depaseste cu putin o mie de euro. Uneori, platesc cu viata "vina" de a nu beneficia de o sansa corecta in tara natala. Sunt romanii morti pe santiere, despre care nimeni nu vorbeste in presa din Peninsula. Doar anul acesta au murit 45 din cauza accidentelor de munca.

Adrian Ioan Marcu avea doar 21 de ani cand a murit cazand de pe terasa unui santier. Mihai Cotarcea, si el mort pe santier, avea 27 de ani si un copil de numai un an. Cele doua cazuri sunt doar cateva exemple din statisticile "tabu" privind mortii romani de pe santierele italiene.

80 la suta din cei care lucreaza in constructii in regiunea Lazio, Roma si imprejurimi sunt romani. Dintre acestia, poate nici jumatate nu lucreaza cu acte in regula: patronii refuza sa le faca contracte pentru a nu plati taxe la stat si drepturile adiacente muncii legale.

Sindicalistul zidarilor

Cine si cum ii protejeaza pe romanii de pe santierele italiene? "Inca de anul trecut am transmis Guvernului Prodi o scrisoare oficiala, in numele Ligii Romanilor din Italia, prin care am atras atentia ca romanii sunt cei mai multi lucratori din constructii", afirma Iulian Manta, seful biroului pentru straini de la sindicatul Fenal-Uil din Roma. Manta este de cinci ani omul care apara drepturile romanilor de rand din domeniul constructiilor.

Este "avocatul" oamenilor de rand, care isi rup oasele pe santier, zi lumina, ca sa castige un ban cinstit departe de casa. "Multa lume nu stie nimic despre drepturile normale, care li se cuvin: bilete de vacanta, subventii pentru transport, plata corespunzatoare a orelor suplimentare, burse de studii pentru copii", afirma Iulian Manta, care a "pus in drepturi" cateva mii de oameni in ultimii ani.

Decesele inregistrate sunt cauzate, in mare parte, de nerespectarea conditiilor de protectie a muncii. Nu degeaba, mai ales in constructii, este prevazut un program de opt-noua ore pe zi, cu pauza: munca in exces suprasolicita organismul, oboseala se acumuleaza.

Mortii sunt angajati in ziua accidentului

"Nu se respecta programul de lucru, dar nici masurile de protetie a muncii. Orice firma, atunci cand face devizul unei lucrari, are acolo un capitol privind cheltuielile de protectie a muncii. Este singurul buget care nu poate fi limitat. Smecheria patronatului consta in a "umfla" bugetul pentru masurile de protectie si siguranta si, in realitate, de a deturna banii respectivi", explica Iulian Manta.

Un alt aspect intalnit in cazul accidentelor de munca: in momentul in care are loc o astfel de nenorocire, daca lucratorul nu este angajat cu acte in regula, patronul ii intocmeste rapid documentele, sa nu aiba probleme cu autoritatile: "Am observat ca in majoritatea cazurilor, nu ma refer la cele mortale, dar accidente soldate cu raniri, victima aparea "in acte" ca fiind angajata in ziua evenimentului", a mai declarat Manta.

Mai mult, aflam ca numarul romanilor care muncesc, dar sunt inselati de patroni, este de ordinul miilor. Pur si simplu nu-si primesc salariile! Florin Bourita, coleg la sindicat cu Iulian Manta, afirma ca "teapa" a devenit fenomen: "Este cea mai des intalnita problema de care ne lovim. Zilnic ne suna oameni sa ne spuna ca nu isi primesc salariile. Avocatii nostri sunt suprasolicitati".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.