Marfurile vor invada angrourile si supermarketurile la jumatatea lunii noiembrie, iar in buticuri sau in magazinele de cartier vor aparea in jur de 1 decembrie

In aceasta perioada, in porturile chinezesti importatorii romani asteapta si cate doua saptamani pentru incarcarea marfurilor.

Acelasi brad artificial cumparat din angroul Europa il poti gasi la un pret mult mai mare intr-un magazin de fite din centrul orasului.

Peste patru miliarde de euro, rezultate din schimburile comerciale romano-chinezesti, nu se regasesc in statisticile intocmite la Bucuresti.

In aceste zile, angroul europa este dominat mai degraba de culori sterse. Multi bucuresteni, in cautare de chilipiruri, bantuie de la o taraba la alta. Blugi, carpete, covoare, haine groase, adidasi, obiecte de uz casnic se regasesc la tot pasul, intr-o repetitie uimitoare. Standuri trase parca la indigo ofera aceleasi marfuri. Urcat pe o masa, un barbat de 30 de ani anunta lichidarea stocului, spunandu-le tuturor ca "orice produs costa doar o suta de mii de lei". Clientii aleg dintr-un morman de haine, dau banii fara sa probeze nimic, apoi iau marfa si pleaca. Desigur, nu primesc nici un fel de bon sau chitanta.

Comert cu banii jos

Cel mai cunoscut angro din Bucuresti nu pare cuprins de spiritul sarbatorilor de iarna. "Acum, noi vindem geci de piele si pantaloni din stofa, dar peste o saptamana vom avea produse pe care oamenii le cumpara de Craciun. Chiar noi, seful meu adica, le aducem din China. Poate ca vaporu' e pe drum acum. Pe 15 noiembrie sa veniti sa vedeti ce e aici", ne lamureste o vanzatoare. Un paznic ne spune ca majoritatea comerciantilor scot la vanzare produse specifice sarbatorilor in acelasi timp. "Parca sunt intelesi. si vand aceleasi lucruri. Ce gasesti la unu', vezi si la altu'", zice omul.

Cei mai multi importatori pleaca ei insisi dupa marfa in China. Isi gasesc acolo o conexiune - fie o persoana, fie o firma de incredere - de la care se aprovizioneaza in mod constant. Unii prefera, pentru siguranta, sa plateasca cu banii jos, chiar daca este vorba de sume care pot depasi cateva mii de euro. "Site-uri gen www.alibaba.com sunt o sursa importanta de informatii, dar sunt pline de comercianti-intermediari. Pentru a avea un profit consistent trebuie sa faci afaceri direct cu producatorii. De obicei, se achita un avans de 30% , iar restul se da la incarcarea marfii. Ca sfat, nu trimiteti bani decat in conturi de firma", sustine Robert, un importator cu state vechi.

Plata si comanda prin internet comporta riscuri. Nimeni nu este interesat sa iti preia comanda pe Net pentru ca, oricum, cererea este foarte mare. Negociezi la poarta fabricii, platesti, iti imbarci marfa pe vapor si te intorci acasa.

Este metoda clasica folosita si de cei care detin standuri in angrouri precum Europa. Adesea, mai multi proprietari de taraba pun bani la un loc pana se strange suma necesara achizitionarii unui container de marfa. Cel care a facut o comanda mai consistenta este si cel care pleaca in China. S-au vazut cazuri in care acesta a fugit cu banii ori a refuzat sa le returneze sumele celorlalti motivand ca i-a fost confiscata marfa.

Abundenta de culori

Febra pregatirilor de sarbatori se face simtita pretutindeni, pe ruta Constanta-Beijing. "Daca ati merge acum in China, ati avea impresia ca se pregatesc pentru Craciunul ortodox si nu, sa zicem, pentru anul nou chinezesc sau alte sarbatori de ale lor. Multe locuri din oras sunt impodobite cu globuri, beteala. Muzica din hoteluri este, adesea, cea specifica sarbatorilor noastre. Astfel turistii si clientii occidentali se simt confortabil", spune Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania - China. Acesta mai sustine ca in noiembrie si decembrie se aduce mai multa marfa decat in februarie-martie, cand piata autohtona asteapta produsele specifice primaverii


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.