Scenaristii de la Hollywood au intrat de astazi in greva dupa ce negocierile de ultima ora de duminica, dintre reprezentantii sindicatului scenaristilor Writers Guild of America si cei ai studiourilor de film si televiziune au esuat, potrivit BBC News.

Sindicatul Writers Guild of America le-a spus celor 12.000 de membri ai sai sa opreasca lucrul si sa iasa in strada, pentru a cere un procent din veniturile studiourilor de film si televiziune de pe piata de DVD-uri si cea online.

Cele mai afectate de aceasta greva vor fi show-urile TV de noapte, pentru ca acestea se bazeaza pe scenarii realizate in functie de evenimentele din ziua respectiva.

Decizia sindicatului vine dupa luni de negocieri legate de solicitarea scenaristilor de a primi un procent mai mare din veniturile studiourilor de film si televiziune de pe piata de DVD-uri si cea online, informeaza NewsIn.

Cele doua parti s-au acuzat reciproc de incapatanare si au refuzat sa ajunga la un consens. Negociatorii au recomandat intrarea in greva intr-o intalnire de joi seara, iar liderii sindicatului au fost de acord. Cateva ore mai tarziu, un purtator de cuvant al studiourilor a spus ca cele doua parti au stabilit o noua intalnire pentru duminica dimineata, in care nu s-a ajuns la o intelegere.

Ultima greva importanta de la Hollywood a fost declansata tot de Writers Guild in 1988. A durat 22 de saptamani, a intarziat startu sezonului de toamna al televiziunilor si a provocat pierderi de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Economistul de la Los Angeles Jack Kyser a declarat sambata, pentru Reuters, ca o greva cu o durata asemanatoare ar putea aduce acum pierderi de un miliard de dolari.

Sindicatul scenaristilor a explicat ca revendicarile lor ar costa studiourile 220 de milioane de dolari in urmatorii trei ani, o mica parte din veniturile de 24,4 miliarde de dolari generate de vanzarile de DVD-uri in SUA doar in ultimul an, potrivit datelor companiei PricewaterhouseCoopers.

O greva a scenaristilor ar trece, initial, neobservata de public. Studiourile de film au "rezerve" de scenarii pana in anul 2008, iar producatorii de emisiuni de televiziune din prime-time au stocuri suficiente pentru a le permite sa nu intrerupa emisia pana in ianuarie sau februarie.

Afectate imediat vor fi insa talk show-urile de noapte, gen "Tonight Show", cu Jay Leno sau emisiunea lui David Letterman de la CBS.

Negocierile legate de contractul scenaristilor au inceput in iulie, dar cele doua parti au avut puncte de vedere diferite. Au adus si un mediator federal in aceasta saptamana pentru a incerca sa iasa din impasul creat din cauza faptului ca scenaristii cer sa fie remunerati si din incasarile pe care le produc operele lor exploatate in diverse formate digitale.

Studiourile au spus ca solicitarile sindicalistilor ar reprima castigurile intr-o perioada in care costurile de productie sunt mai mari, profiturile scad, iar pirateria creste. Distributia digitala a filmelor si emisiunilor de televiziune ramane in mare parte experimentala si promotionala, iar piata new media de-abia se formeaza, comenteaza NewsIn.

Sindicatul scenaristilor acuza studiourile de zgarcenie si argumenteaza ca scenaristii nu au avut niciodata un contract prin care sa primeasca ceea ce li se cuvine din veniturile de pe piata de DVD-uri. De asemenea au observat ca filmele si emisiunile de televiziune se muta pe internet si pe platforme wireless si vor o cota mai mare din aceste venituri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.