Romanii isi pot face pensii facultative si la fonduri din strainatate. Insa aderarea depinde si de decizia operatorilor europeni de a accepta participanti straini
Numeroase companii europene care mizeaza pe asigurarile de viata si-au manifestat intentia de a intra pe piata romaneasca, multe dintre ele notificand deja Comisia de Supraveghere in acest sens. Ori, mare parte opereaza si fonduri de pensii. Chiar daca am putea fi tentati sa credem ca aceasta ii va motiva in atragerea participantilor romani, specialistii spun ca e posibil ca administratorii straini sa nu fie de aceeasi parere, pentru ca si-ar reduce din felia de pe segmentul asigurarilor de viata. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, puncta in cadrul unei conferinte de presa ca implementarea sistemului de pensii private este benefica pietei asigurarilor pentru ca asiguratorii vor trebui sa vina cu produse competitive.

Pentru a deveni participant la un fond de pensii din strainatate, un cetatean roman trebuie sa contacteze institutia respectiva. "Depinde daca administratorul respectiv accepta participanti din afara tarii, dar numai pe pilonul II, al pensiilor facultative, se poate face o asemenea optiune", explica Mihai Seitan, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii. Intrebat daca participarea la un fond din strainatate este o optiune, Mihai Seitan ne-a spus ca e bine sa vedem cum merg fondurile de pe piata locala si abia apoi sa decidem. Atunci cand veti cantari ofertele fondurilor din strainatate, e bine sa fiti foarte atenti la conditiile stipulate in prospectul schemelor de pensii, mai ales ca bancile percep comisioane deloc de neglijat pentru transferurile monetare transfrontaliere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.