Pentru a creste vinzarile de locuinte noi, dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale au diversificat modalitatile de achizitionare a unei astfel de proprietati

Creditul ipotecar pentru un apartament nou este destul de usor de accesat in prezent. Bancile sint mult mai receptive in ceea ce priveste acordarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte. Pe de alta parte, si dezvoltatorii au facut pasi importanti pentru rezolvarea acestei situatii. A scazut procentul care va trebui achitat la semnarea contractului, iar majoritatea dezvoltatorilor accepta ca plata integrala sa se faca in momentul predarii locuintei. Specialistii considera ca va scadea cuantumul avansului, in conditiile in care in unele tari acesta este si sub 10%.

In urma cu aproximativ doi ani, un astfel de demers avea putine sanse de reusita deoarece majoritatea dezoltatorilor solicitau achitarea imobilelor in functie de fazele de constructie. Astfel, in decurs de doi-trei ani, solicitantul trebuia sa plateasca intreaga suma, insa din fonduri proprii deoarece bancile acordau creditul doar cind imobilul era gata „la rosu“ si apartamentul putea fi intabulat. Pina in acel moment insa, cumparatorul trebuia sa achite cel putin 60% din apartament. Acest lucru insemna zeci de mii de euro si acest fapt constituia o problema reala pentru potentialii clienti. In prezent, si dezvoltatorii, si bancile au facut pasi spre relaxarea situatiei.

In ceea ce priveste modalitatile de plata, acestea difera de la dezvoltator la dezvoltator. In general, in cazul marilor dezvoltari se ofera o paleta mai larga de modalitati de finantare. Obligatorie este, peste tot, taxa de rezervare, care se ridica la mii de euro, in general intre 1.500 si 5.000, in functie de valoarea locuintei achizitionate. Oricum, aceasta se scade din valoarea primei rate pe care o va achita cumparatorul. Prima modalitate de plata o constituie achitarea integrala a apartamentului in momentul in care se semneaza actele. Pentru a stimula cumparatorii sa achite integral locuinta de la inceput, dezvoltatorii ofera bonusuri, care, in general, constau in oferirea unui discount de citeva procente din pretul de vinzare. In acest caz se trece peste etapa reprezentata de contractarea creditului de la banca, insa, pe de alta parte, se plateste integral un produs care va fi finalizat peste cel putin un an.

O a doua varianta de achitare a apartamentelor noi o reprezinta plata in functie de evolutia etapelor constructiei. In acest caz, esalonarea platilor se stabileste impreuna cu dezvoltatorul, deoarece fiecare are politica lui. Oricum, nu se poate vorbi despre o procedura comuna de achitare a apartamentului. Unii dezvoltatori cer achitarea a 20% din valoarea totala a locuintei in momentul semnarii contractului, altii cer 30% sau mai mult. In ceea ce priveste esalonarea platilor dupa acest pas, aici totul depinde de poli-tica dezvoltatorului: numarul ratelor, cuantumul acestora, termenele de plata. In general, o mare parte din suma se achita in momentul in care locuinta este gata „la rosu“, iar restul cind se vor finaliza lucrarile. Unii dezvoltatori cer ca plata sa se faca doar in aceste trei momente: antecontract, constructie „la rosu“ si finalizarea lucrarilor. Altii mai adauga una sau doua etape intermediare. Oricum, in general, peste 50-60% se achita in momentul in care se ajunge la fazele terminale. Acest mod de plata prezinta un avantaj pentu cei care au ceva bani pusi deoparte si au venituri consistente. Acestia pot evita creditul bancar deoarece, dupa ce achita prima rata, mai au timp pentru a stringe diferenta sau pentru a stringe o suma astfel incit un eventual credit bancar sa fie cit mai mic si, in consecinta, sa scada si dobinda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.