In Romania, mor anual sute de oameni in accidente de munca, fara a plati cineva pentru nerespectarea normelor de protectie. Justitia romana condamna intotdeauna doar victimele!

Peste 300 de oameni morti la locul de munca, in ultimii doi ani. Niciun vinovat! Intotdeauna mortii au fost de vina.

Desi comisiile de ancheta si procurorii indica persoane si firme care au pe constiinta moartea angajatilor, in instantele de judecata cele mai grave pedepse aplicate au fost amenzile. Exemplu elocvent, cazul Mihailesti. Ca el sunt multe altele!

In ciuda tot mai deselor condamnari ale Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru tergiversarea proceselor si pentru numeroase vicii in actul de judecata, magistratii romani nu se dezmint, achitand pe capete invinuiti sau inculpati trimisi in judecata pentru fapte destul de grave precum omuciderea.

Fie ea si din culpa, ca urmare a unor accidente de munca grave, ca in cazul larg mediatizat al exploziei de la Mihailesti, produsa in mai 2004 si soldata cu 18 morti, 13 raniti si prejudicii imense.
Surprinzatoarea decizie recenta a judecatorilor vranceni, care i-au achitat pe cei trei invinuiti din cazul Mihailesti, a socat nu numai opinia publica, ci chiar pe procurorii care i-au trimis in judecata pe presupusii autori.

Mai mult, „cazul Mihailesti, achitare cu acte in regula" relanseaza o veche si spinoasa problema din criminologia muncii. O mare dilema bazata pe o provocatoare intrebare: avem o tara a accidentelor in serie brazdata cu zeci de victime. Cum procedam sa-i dovedim pe vinovati?

Peste 100 de morti, in sase luni

Inspectoratul Teritorial de Munca controleaza aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, la securitatea si sanatatea in munca, protectia salariatilor care lucreaza in conditii deosebite si a prevederilor referitoare la asigurarile sociale.

In primul semestru al anului 2007, au fost inregistrate la Inspectoratul Muncii 1.856 de persoane accidentate, din care 117 persoane decedate. Sectoarele economiei nationale in care au fost inregistrate cele mai multe accidente de munca sunt in constructii - 262 de accidentati, extractia si prepararea carbunelui - 143 accidentati, productia de mobilier si alte activitati industriale - 89 accidentati.
Cel mai mare numar de accidente mortale de munca s-a inregistrat in sectoarele: constructii - 29 persoane, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe - 11 persoane, fabricarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei - opt persoane.

Majoritatea persoanelor accidentate au vechime de pana la cinci ani la locul de munca, cu o pondere de 40.3% din totalul accidentatilor. Cele mai multe accidente sunt in Bucuresti, cu 253 persoane accidentate din care trei mortal si Petrosani, cu 141 persoane accidentate din care trei mortal, in semestrul 1 pe anul 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.