Scapate din romanele SF, teleportarea si tratamentul genetic au devenit teme ale stiintelor actuale. Nu la fel de bine suna perspectiva supunerii omului in fata inteligentei artificiale.

Cum va arata stiinta de miine? In ce fel vom gestiona manipularea genetica, tehnologiile atomice sau noile forme de viata artificiala? Fizicianul Michio Kaku, de la City College (New York), lanseaza luna viitoare, la BBC, un documentar in care raspunde la aceste intrebari cu ajutorul unor cercetatori de virf din biologie, informatica, fizica si din viitorologie. Premisa fizicianului este ca am dezlegat secretele materiei si ale vietii si ca „traim in mijlocul unei tranzitii istorice de la stiinta bazata pe descoperiri la cea a stapinirii, care ne permite sa manipulam si sa modelam natura aproape cum vrem noi“. Ziarul britanic „The Telegraph“ ofera, in avanpremiera, citeva dintre opiniile cercetatorilor consultati in documentarul „Visions of the Future“.

Printre tehnologiile care ne vor schimba radical viata, Kaku enumera teleportarea, invizibilitatea, automobilele ce vor circula singure, organele umane create in laborator, televiziunea 3D, robotii cu sarcini domestice si interventiile genetice antiimbatrinire. „Vom avea puterea de a anima lucrurile fara viata, de a crea viata insasi. Puterea zeilor va fi in mina noastra. Dar vom avea oare si intelepciunea lui Solomon?“, se intreaba profesorul Kaku, punind in cauza responsabilitatile enorme ce revin oamenilor de stiinta.

Nanotehnologiile sint printre cele mai riscante procedee, opineaza eticianul Nick Bostrom de la Universitatea din Oxford. „O data cu progresul nanostiintelor, vor putea fi construite noi tipuri de arme in fata carora nu e prea clar cum ne vom mai putea apara“, exemplifica Bostrom, citat de „The Telegraph“. Teleportarea este o alta tehnologie transferata din SF direct in laboratoarele de fizica atomica. „Teleportarea cuantica a reusit acum zece ani. E vorba despre transferul unor informatii de la un sistem cuantic la altul“, precizeaza profesorul Anton Zeilinger de la Universitatea din Viena. Cit priveste teleportarea umana, fizicianul austriac afirma ca nu e limpede ce anume din noi ar putea fi transferat instantaneu dintr-un loc intr-altul. „Daca e vorba sa fiu teleportat si stiu ca ceea ce se transmite e informatia, si nu materia din care sint compus, apare intrebarea: cine va ajunge de fapt la destinatie?“.

Revolutia in domeniul inteligentei artificiale nu doar ca a transformat cursul stiintei, dar promite si schimbari majore in stilul nostru de viata. Robotii „biologici“ ne vor insoti la cumparaturi, vor face curat si vor ajuta tot mai mult medicii la consultatii si la operatii. „In 50 de ani vom vedea roboti cu mai multe componente biologice si oameni cu mai multe componente electronice“, spune Rodney Brooks, cercetator in robotica la Massachusetts Institute of Technology, citat de „The Telegraph“. Pe de alta parte, Paul Saffo, specialist in previziuni tehnologice la Stanford University, nu vede cu ochi buni aparitia noilor roboti. „E foarte probabil ca masinile sa devina mai destepte decit noi, iar aici sint posibile doua scenarii. Conform celui optimist, noile masinarii supraumane vor fi de treaba si ne vor trata ca pe niste animalute de casa. Scenariul pesimist spune ca ne vor lua drept hrana.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.