De Sfantul Dumitru, numita vara cea mica, reprezentand, in traditia populara, ragazul pe care il are sfantul pentru a-si indeplini misiunea de a scutura toate frunzele din copaci, Muzeul Satului din Bucuresti ne invita la o manifestare inedita: “Targul traditiilor – Nunta la romani”.
Vineri, sambata si duminica vizitatorii vor putea vedea pe viu cum se desfasoara o nunta traditionala care tine, ca in povesti, trei zile. Vineri vor asista la pregatirile de nunta, sambata va avea loc ceremonia cu toate traditiile obisnuite in trecut la astfel de evenimente, iar duminica se va petrece cu muzicanti si mancare traditionala asigurata de un restaurant, sponsor al evenimentului. In prima zi a manifestarii, care coincide cu ziua spirituala a Muzeului, in care a fost sfintit, de onomastica intemeietorului sau: Dimitrie Gusti. Directorul stiintific al asezamantului cultural, etnologul Doina Isfanoni, spune ca expozitia in aer liber ofera privitorilor un ritual vechi de aproximativ 170 de ani vechime. Conform spuselor specialistei, nunta semnifica nu numai bucuria a doi oameni, ci a intregului neam, a intregii comunitati, triumful vietii, fiind totodata, un moment important in viata tinerilor, un prag pe care ei il trec catre maturizare, catre un alt statut social. Prin acest Targ, Muzeul Satului isi propune sa aduca in prim-plan obiceiurile traditionale de nunta din zona Transilvaniei - Rupea, judetul Brasov in scopul de a promova caracteristicile culturale romanesti care semnaleaza particularitatea poporului roman in spatiul Uniunii Europene.

Astfel, organizatorii contribuie la promovarea, pastrarea si cultivarea traditiilor romanesti, creandu-se cadrul necesar intalnirii celor doua lumi - cea traditionala si cea moderna. Grupuri folclorice din mai multe zone ale tarii, dar si din strainatate (China, Spania, Grecia, Italia) vor sustine recitaluri inedite. In incinta muzeului isi vor da intalnire cu publicul mai multi mesteri populari. Olari, iconari, artizani de instrumente muzicale, tesatori si alti mestesugari vor lucra “pe viu” si isi vor vinde produsele pe aleile muzeului si in casele din incinta. Si cum, dupa atata munca si umblat pe aleile muzeului, ai nevoie de ceva de-ale gurii si de inca ceva care sa-ti intareasca inima si sa te inveseleasca, organizatorii nu au uitat de expozitiile cu vanzare de arta culinara traditionala romaneasca si de vinuri. In urma acestui eveniment va fi elaborat un DVD de prezentare a obiceiurilor de nunta. Muzeul Satului mai anunta si alte evenimente interesante ce vor avea loc in viitorul apropiat. Pe 31 octombrie, se va vernisa expozitia de miniatura persana contemporana. Vor urma o expozitie de mobilier pictat si alte evenimente pe care conducerea Muzeului le tine inca sub tacere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.