Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca banii de afara care intra pe piata rezidentiala romaneasca au un caracter eminamente speculativ

Sumele mari necesare achizitionarii unui apartament nou, dar si reticenta romanilor in a cumpara o proprietate aflata in faza de proiect au condus la o realitate inedita pe piata autohtona. Peste 60% din proprietarii de apartamente noi sunt investitori straini.

Interesul acestora este insa unul eminamente speculativ. Ei vor vinde autohtonilor locuinte la cheie in momentul finalizarii proiectelor, marcand un profit care poate ajunge chiar si la 50%.

Este o realitate similara celei consemnate cu doar cativa ani in urma pe piata poloneza. Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Regatta, descrie ceea ce se intampla pe piata romaneasca: „Investitorii straini, de cele mai multe ori fonduri de investitii, achizitioneaza intre 10 si 200 de apartamente in cadrul unei singure tranzactii".

„Desi s-au mai redus in ultima perioada, profiturile inregistrate de la momentul achizitiei unei locuinte in stadiu de proiect si pana la vanzare dupa finalizarea constructiei se situeaza intre 15 si 50%", apreciaza Lacusta.

Profiturile acestora vor intra treptat pe o panta descendenta. „Ele nu vor scadea insa sub pragul celor 15 procente, si asta pentru ca salariile cresc in mod constant in Romania si, in acest fel, cei care formeaza cererea isi vor permite sa plateasca pretul cerut", nuanteaza reprezentantul companiei Regatta.

Lipsa fortei de munca tine departe marii constructori

Toate aceste opinii se refera insa la o piata in care, la jumatatea acestui an, erau estimate aproximativ 7.000 de tranzactii. Viitorul, asa cum il vad agentii imobiliari, pare unul luminos.

Reprezentantul Regatta crede ca, in urmatorii cinci-zece ani, in Bucuresti vor fi realizate circa 500.000 de tranzactii cu apartamente, cele mai multe dintre ele pe segmentul imobilelor noi. „Suntem in contact cu multi dezvoltatori care abia acum se gandesc sa intre pe piata romaneasca.

Numarul locuintelor noi construite va creste sustinut in urmatorii cinci-zece ani", afirma Lacusta. Este insa posibil un astfel de scenariu? Dorinel Cazacu, delegatul pentru Romania al investitorilor spanioli de la GEA Prasa, spune ca piata rezidentiala autohtona este limitata de capacitatea relativ scazuta de a construi noi si noi metri patrati de locuinte.

„Fiecare din primele zece firme de constructii din Bucuresti poate sa construiasca circa 25.000-30.000 de metri patrati pe an. Un calcul simplu arata ca primii zece antreprenori au capacitatea de a realiza un maximum de 300.000 de metri patrati anual", afirma Dorinel Cazacu. Iar panaceul marilor firme de constructii din afara Romaniei ramane o himera.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.