Specialistii spun ca o maternitate timpurie are impact negativ asupra psihicului.

Cazul fetei de 11 ani, din comunitatea de rromi de la Ivesti, judetul Galati, care a nascut acum o luna, pe cale naturala, un copil nu este unul izolat. Mame la varste fragede se gasesc, din pacate, din ce in ce mai des. De ce?

Alimentatia si stilul de viata maturizeaza tineretul mai devreme, potrivit specialistilor. Astfel, copiii ajung sa se joace cu propriii copii din lipsa de educatie ori prin „traditie". In comunitatile de rromi este un obicei ca fetele sa se marite de mici si sa nasca primul copil chiar si la 10 ani. Mai mult, ne intrebam cat este de sanatoasa aceasta „practica" ori daca nu cumva s-a schimbat fiziologia umana si tineretul se maturizeaza mai rapid.

Viata sexuala incepe mai devreme

Dr. Cosma Tapliuc, medic primar obstetrica fiziologica, in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ap. Andrei" din Galati, spune ca „tinerii de azi incep viata sexuala foarte devreme. Zilele trecute, o copila de 11 ani a nascut pe cale naturala, iar alta prin cezariana, pentru ca arata exact ca un copil de 11 ani. Un copil, in loc sa se joace cu papusile, ajunge sa se joace cu propriul copil". Maternitatea timpurie are insa si o serie de consecinte nedorite.

„Limitarea natalitatii este una dintre ele, ne-a spus dr. Tapliuc. Fetele nu sunt suficient dezvoltate, nu sunt maturizate ca o femeie apta pentru procreere. Atunci, in cele mai multe cazuri, se impune operatia de cezariana, iar la a doua cezariana, de obicei, se leaga si trompele. Avem probleme din acest punct de vedere cu rromii, pentru ca insista sa nu recurgem la aceasta metoda".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.