Tomografiile si rezonanta magnetica sint din ce in ce mai populare in Romania ca metode de diagnostic, in ciuda riscurilor la care se expun pacientii

Multi pacienti cer medicului o examinare completa, a intregului corp, fie prin tomografie computerizata (CT), fie prin rezonanta magnetica nucleara (RMN). Aceste tipuri de investigatii complexe se fac in special pentru identificarea bolilor vasculare sau a cancerului.

Nici tomografiile, nici rezonanta magnetica nu se fac fara indicatia medicului specialist si sint recomandate atunci cind celelalte metode de diagnostic nu dau rezultate. Expertii sint reticenti la folosirea CT-ului pentru scanarea intregului corp, deoarece ar creste riscul de cancer.

„Majoritatea medicilor nu recomanda aceasta scanare decit daca este absolut necesara si nu se poate apela la un alt tip de investigatie“, explica Dragos Rares, specialist in radiologie si imagistica medicala.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IMR), cunoscuta si sub denumirea de rezonanta magnetica nucleara (RMN), presupune un cimp magnetic si unde de radiofrecventa pentru a putea vizualiza imagini ale diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc. Imaginile care apar pe monitorul calculatorului in urma unui IMR ofera informatii care nu pot fi vizualizate prin radiografii, tomografii sau ultrasonografii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.