Legislatia romaneasca este una cu specific national. Astfel ca legi cerute de opinia publica nu sunt promulgate, legi "recomandate" de Uniunea Europeana ajung cu greu in "Monitorul Oficial", in timp ce alte acte normative, incomplete sau prost facute, sunt motiv de mandrie pentru demnitarii nostri
Avocatul Coltuc Marius Vicentiu ne-a dat cateva exemple de legi controversate. Astfel este legea cultelor, care interzice "orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, fiind interzisa ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Printre cele mai controversate prevederi ale legii se numara interdictia de a canta, publica si infatisa mesaje care ar putea leza credintele diferitelor culte, pe slujitorii sau adeptii acestora. Numeroase ONG-uri sustin ca aceasta prevedere ar scoate brusc in afara legii cartile "Codul lui Da Vinci", "Anticristul" lui Friedrich Nietzsche, "Decameronul" de Boccacio sau "Versetele satanice" ale lui Salman Rushdie. Si filmele "Patimile lui Iisus" si "The Last Temptation of Christ", dar si o buna parte din productia muzicala a ultimilor 40 de ani: melodii ale formatiilor Led Zeppelin, Black Sabbath, Iron Maiden, ale lui Chris Rea sau ale unor artisti romani precum Florin Chilian, Tapinarii, Luna amara. Si legea referendumului starneste controverse. Curtea Constitutionala a decis ca anumite articole din noua lege a referendumului vin in contradictie cu Legea Fundamentala. Modificarile aduse legii stipuleaza ca seful statului poate fi demis prin referendum cu voturile a jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot. Legea societatilor comerciale care prevede ca administratorii si directorii nu mai pot avea cu societatea un contract de munca este in contradictie cu practica europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.