Civilii din zonele de conflict isi asuma responsabilitatea pentru viata lor, dar autoritatile au obligatia sa-i avertizeze cu privire la riscuri. De salvarea celor rapiti se ocupa, de regula, serviciile secrete.

Civilii din zonele de conflict isi asuma responsabilitatea pentru viata lor, dar autoritatile au obligatia de a le transmite informatii in functie de gradul de risc. Pentru Irak, alerta a ramas constant ridicata de la inceputul interventiei americano-britanice. De obicei, aceste avertizari sint postate pe site-urile ministerelor de externe. Pe site-ul Departamentului de Stat exista informatii legate de siguranta calatoriilor in diferite zone ale lumii, la fel si pe cel al Ministerului roman de Externe. Civililor le este recomandat sa solicite date de la ambasade, consulate sau misiuni permanente in legatura cu zona unde locuiesc sau lucreaza, traseele pe care le parcurg etc.

Desi gradul de alerta creste cu ocazia deplasarii unui sef de stat intr-o zona de conflict, cum este Irak, civilii nu sint avertizati anterior vizitei, existind riscul unor scurgeri de informatii. Descinderi de genul celei realizate duminica si luni de Traian Basescu sint tinute in secret pentru a nu pune in pericol viata presedintelui. Cei trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, de la "Prima TV", si Ovidiu Ohanesian nu au contactat MAE inaintea deplasarii, ci doar Ambasada Romaniei de la Bagdad, sustine ministerul. Consulul Romaniei la Bagdad, Ion Vasiliu, a declarat ieri pentru BBC ca jurnalistii romani au refuzat paza unor militari irakieni, sustinind ca au deja un insotitor.

1 milion de dolari viata unui ostatic

Operatiunile de salvare ale ostaticilor difera de la caz la caz, dar au in comun doua elemente: negocierea si pregatirea unor operatiuni speciale de salvare. Revendicarea atentatului dureaza de la 24 de ore, in cazul rapirilor politice, la 10 zile daca rapitorii sint interesati doar de bani.

Analistul politic francez Nicolas Henin, care s-a ocupat de cazul jurnalistilor francezi rapiti, a declarat pentru Delata RFI ca, la inceput, gruparile cer cam cinci milioane de dolari pentru un ostatic, dar ca negociaza pina la 1 milion de dolari. Nationalitatea este importanta doar in cazul rapirilor politice, spune Henin, cererea fiind retragerea trupelor din Irak. Cine ar putea negocia pentru cei trei ziaristi romani? Analistul militar Radu Tudor este de parere ca se poate opta pentru negociere sau pentru interventie in forta. "De negocieri s-ar putea ocupa si un diplomat de la ambasada, dar, de regula, serviciile speciale. In cazul Sgrena a actionat serviciul de informatii al armatei".

SIE nu are negociator

SIE nu are negociator specializat pentru rapiri, dar ar putea beneficia de sprijinul serviciilor partenere, care au fost contactate deja. Potrivit procedurii, a fost infiintata o celula de criza, condusa de Traian Basescu, din care fac parte sefii serviciilor de informatii, ministrul de Externe si responsabilul pentru Orientul Mijlociu si Africa din cadrul MAE. Celula de criza, creata dupa modelul spaniol in urma atentatului de la Madrid, administreaza toate informatiile legate de rapire, le comunica opiniei publice pe cele care nu pun in pericol siguranta victimelor si coordoneaza operatiunile de salvare in care pot fi implicate serviciile romanesti si cele partenere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.