Deseurile aradenilor sunt sortate intr-o statie ecologica de 1,5 milioane de euro

Angajatii aradeni de la Polaris au sortat deja cateva zeci de tone de gunoi, la patru zile de la deschiderea statiei ecologice. Ei spun ca gunoaiele sunt foarte diverse si necesita mult timp pentru sortare. Potrivit directorului filialei aradene a Polaris, Monica Jitaru, statia a fost amenajata pe un hectar de teren si are o capacitate de 4.500 tone de deseuri pe luna.

„In primele trei zile de prelucrare a deseurilor suntem surprinsi de numarul mare de peturi (sticle de plastic) care au ajuns la noi, in special incolore, albastre si verzi, semn ca se consuma, din plin, apa minerala, sucuri si bere.

De asemenea, avem multe cartoane, hartii, precum si folie, fie ca provine de la impachetat (pungi) sau de la acoperirea solariilor.

Totodata, foarte multe doze de aluminiu au fost gasite printre deseurile care au ajuns pe banda de sortare. In statia de sortare ecologica a deseurilor muncesc 25 de femei cu media de varsta de 35 de ani.
„Angajatele noastre lucreaza in cele mai exigente conditii de securitate si protectie, fiind dotate cu masca si ochelari din plastic. Ele au fost angajate special pentru statia de sortare si provin din localitatile Seitin si Felnac, iar compania le pune, zilnic, la dispozitie mijloace de transport pentru naveta", a mai precizat Monica Jitaru.

La inceputul activitatii, cele 25 de angajate lucreaza pe un singur schimb, dar, din estimarile conducerii companiei, in viitor se va lucra pe doua si apoi pe trei schimburi.

Procedee tehnologice complexe

Deseurile care trebuie sa ajunga la statia ecologica de sortare sunt transportate cu autospecialele din municipiu in hala, unde sunt desfasurate pe o banda transportoare, dupa care ajung intr-un buncar.
Aici sunt cernute, iar ceea ce rezulta din aceasta operatiune va fi transportat, printr-o alta banda transportoare, intr-o bena de 20-25 de metri cubi, de unde va ajunge la rampa ecologica a orasului. Celelalte deseuri, cum ar fi hartia, cartonul, peturile, aluminiul, fierul, vor ajunge pe o a treia banda transportoare, unde vor fi selectate manual.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.