Mentinerea unui nivel scazut al salariului minim, atat al celui stabilit de guvern, cat si al celui negociat intre sindicate si patronate, va duce la o migratie masiva a fortei de munca si arata "lipsa de respect" fata de angajati, a declarat, citat de NewsIn, liderul sindical, Dumitru Costin

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca prin mentinerea salariului minim pe economie la o valoare mult sub salariul mediu, si anume de 450 de lei, guvernul adopta "modelul social sud-american", in care majoritatea lucratorilor traiesc la limita subzistentei si doar cativa sunt foarte bogati. In opinia lui Costin, desi salariul minim pe economie ar trebui stabilit in functie de cosul minim de trai, valoarea stabilita de guvern este cu mult sub acest indicator, calculat de sindicate in jurul valorii de 650-700 de lei.

Totodata, liderul sindical a precizat ca, in 2000, guvernul semnat Carta Sociala Europeana, prin care se angaja ca, intr-un timp scurt sa ajusteze diferenta dintre cele doua salarii, astfel incat valoarea salariului minim sa reprezinte 60% din salariul mediu pe economie. In prezent, ponderea salariului minim in cel mediu este sub 30%. In acelasi timp, prin programul de guvernare, actualul executiv promisese, bazandu-se pe prognozele macroeconomice, ca salariul minim va ajunge la 654 de lei, in 2008.

Costin a mai spus ca, ghidandu-se dupa valoarea mica a salariului minim propusa de guvern, de 450 de lei, patronatele nu sunt nici ele de acord sa ofere, la negocierea contractului colectiv de munca la nivel national, un salariu minim care sa depaseasca 460 de lei, in 2008. Majorare cu doar 4,5% fata de anul curent, care, in opinia sindicatelor, acopera doar inflatia si care nu reflecta evolutia economica buna din ultima perioada.

Consecinta imediata a acestei politici salariale este, in opinia lui Costin, o migratie din ce in ce mai masiva a fortei de munca, in special a celei calificate si cu studii superioare, peste hotare, si inlocuirea acesteia cu lucratori din tarile extracomunitare, angajati care nu vor genera contibutii sociale la buget. Presedintele BNS a explicat ca muncitorii din tarile extracomunitare provin, pe de o parte, din tari cu care Romania are semnate tratate de returnare in tata de origine a contributiilor sociale pe care acestia le-au platit in Romania, la intoarcerea in tara respectiva. Pe de alta parte, lucratorii din aceste tari sunt dispusi sa lucreze la negru, fara a mai plati contributiile la stat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.